Podignuta optužnica protiv Hameda Raygana, državljanina Irana: Krijumčario migrante u BiH

Podignuta optužnica protiv Hameda Raygana, državljanina Irana: Krijumčario migrante u BiH

Objavio: -

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Hameda Raygana, rođenog 1978. godine u mjestu Vashemiran, državljanina Islamske Republike Iran. Optuženi se tereti da je u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, prevozom kroz teritoriju BiH omogućio nezakonit boravak jedanaest migranata, državljana Irana, Bangladeša i Afganistana, i ilegalno prebacivanje migranata sa namjerom njihovog daljeg prebacivanja preko državne granice iz BiH u R Hrvatsku, do krajnjeg odredišta Italije.

Prema navodima optužnice, optuženi je tokom mjeseca oktobra 2018. godine, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatom osobom iz R Srbije, koja je prethodno ilegalno prevela grupu migranata preko državne granice iz R Srbije u BiH,  iste preuzeo na prethodno dogovorenom mjestu u blizini Zvornika te ih povezao u pravcu Sarajeva, znajući da navedeni migranti ne ispunjavaju uslove za zakonit boravak u BiH. Za opisanu krivičnopravnu radnju optuženi je uzeo dio dogovorenog novčanog iznosa, uz dogovor za isplatu ostatka prilikom dolaska u Sarajevo.

U izvršenju krivičnog djela optuženi je otkriven kontrolom od strane policijskih službenika PU Kladanj.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenja ljudi. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.