Podignuta optužnica za korupciju za uposlenike UIO BiH u Orašju

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za koruptivno kazneno djelo protiv carinika i šefa Carinske smjene u Carinskom referatu Graničkog prijelaza Orašje.

Optuženi Ognjen Gajić (1976.) i Adem Mujkanović Adem (1980.), terete se da su kao službena lica UIO uposlena u carinskim organima, počinili kazneno djelo primanja dara ili drugih oblika koristi.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

  1. Gajić Ognjena, zv. ”Ogi”, rođenog 1976. godine u Brčkom, uposlenika UIO BiH, uposlenog na poziciji carinika u Carinskom referatu Orašje
  2. Mujkanović Adema, zv.”Kikili”, rođenog 1980. godine u Bosanskom Šamcu, uposlenika UIO BiH, uposlenog na poziciji šefa smjene u Carinskom referatu Orašje.

Optuženi se terete da su, zahtijevali i primili dar u vidu novca, kako bi izvršili propuštanje teretnog motornog vozila, sa proizvodima bijele tehnike i kućanskih aparata namijenjenih daljoj prodaji u BiH, bez provođenja carinske procedure koju su bili dužni izvršiti u skladu sa zakonom.

Prema navodima optužnice, na taj način su na carinsko područje BiH, bez provođenja carinskog nadzora i naplate propisanih carinskih dadžbina, dopustili uvoz robe, te načinili štetu budžetu BiH i svim građanima, a za sebe ostvarili nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi se terete da su, kao službene osobe u institucijama BiH zahtjevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije propuste izvršiti što bi morali izvršiti, te na taj način počinili kazneno djelo-Primanje dara i drugih oblika koristi  iz članka 217. stavak 1. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.