0.5 C
Tuzla
07.12.2023.

Podignuta optužnica za krivično djelo pomaganje u genocidu

Optuženi Zoran Malinić (1961.), tereti se da je u svojstvu komandanta Bataljona vojne policije, 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba VRS, počinio kazneno djelo pomaganja u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

-Malinić Zorana, rođenog 1961. godine u Sarajevu, nastanjenog u Beogradu, državljanina R Srbije.

Optuženi se tereti da je, za  vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u Zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici, u mjesecu srpnju / julu 1995. godine, prilikom kojeg je djelimično istrijebljena skupina bošnjačkog naroda pri čemu je cjelokupno bošnjačko civilno stanovništvo, uklonjeno iz srebreničke enklave, a muškarci i dječaci ubijeni, u svojstvu komandanta Bataljona vojne policije 65.zaštitno-motorizovanog puka GŠ VRS, svjesno pružio pomoć sudionicima udruženog zločinačkog pothvata u namjeri počinjenja i izvršenja genocida.

U optužnici se navodi, da je optuženi planirao, nadzirao i koordinirao aktivnosti pripadnika Vojne policije, na području Nove Kasabe i okoline, koji su nakon pada Zaštićene zone Srebrenica, vršili zasjede, presretanja, zarobljavanja i ubijanja civila bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici se navodi da su pripadnici Vojne policije, po naredbi i uz odobrenje optuženog, ubili skupinu od 12 zarobljenih civila, među kojima je bilo žena i ranjenih.

Optužnica se također odnosi i na zarobljavanje i zlostavljanje skupine od najmanje 20 zarobljenika u školi u Novoj Kasabi, kao i zarobljavanje više stotina civila koji su držani u nečovječnim uvjetima na stadionu u Novoj Kasabi, koji su predvečer istog dana, transportirani u pravcu Kravice i Bratunca, držani u objektima za zatočenje, te nakon toga strijeljani i ubijeni na različitim lokacijama gdje su vršene egzekucije žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici.

Optuženi se tereti za kazneno djelo pomaganja u  genocidu iz članka 171. točka a) i b) u svezi sa člankom 180. stavak 1. i člankom 31. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 130 svjedoka, prilaganjem izjava 6 svjedoka koji su u međuvremenu preminuli, prilaganjem 285 materijalnih dokaza među kojima su dokazi dobijeni od tužiteljstva pri MKSJ, kao i izjava 28 svjedoka u svjedočenjima datim u MKSJ, uz saslušanje 2 vještaka, sudsko-medicinske i vojne struke.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Vezane vijesti

TUZLA