27.8 C
Tuzla
16.05.2022.

Podignuta optužnica za ratne zločine nad Bošnjacima u Brčkom

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv državljana BiH i Srbije koji se terete za zločine počinjene 1992. nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Brčkog.

Optužnica je podginuta protiv

– Ranka Ćesića, rođenog 1964. godine u Drvaru, Bosna i Hercegovina, ranije osuđivanog, državljanina Republike Srbije,

– Slobodana Ljubičića , rođenog 1972. godine u Brčkom, Bosna i Hercegovina, državljanina Republike Srbije, i

– Stojana Petrovića, rođenog 1960. godine u Brčkom, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini i širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Brčkog, u vremenskom periodu od mjeseca aprila do mjeseca decembra 1992. godine, počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Oni se terete da su kao pripadnici – policajci Interventnog voda MUP-a RS, Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko, zajedno optuženi Češić Ranko i Ljubičić Slobodan počinili krivično djelo ubistva četiri civila bošnjačke nacionalnosti, te protivpravno i nasilno zatvorili civile ženskog spola, a potom iste silovali i seksualno zlostavljali.

Optuženi Petrović Stojan se tereti da je protivpravno zatvorio žensku osobu bošnjačke nacionalnosti te nad žrtvom, prijeteći joj da će joj ubiti najbliže srodnike, počinio silovanje.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 49 svjedoka, među kojima i svjedoka sa određenim mjerama zaštite, 5 stručnih vještaka i prilaganjem oko 130 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

POSLJEDNJE DODANO