22.8 C
Tuzla
01.10.2023.

Podignuta optužnica za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Teočaka

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: Avdičević Dževada, zv.”Babak”, rođenog 1964. godine u Teočak, Hadžajlić Ahmeda, rođenog 1961. godine u Bijelom Polju, Crna Gora, Efendić Muharema, rođenog 1946. godine u Bratuncu, Ikanović Izeta, zv. “Kratelj”, rođenog 1971. godine u Teočaku.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu zapovjednika i pripadnika Armije RBiH sa područja Teočaka i okoline, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, prema zarobljenim pripadnicima VRS, što je rezultiralo mučenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjima i mučenjima na ponižavajuće načine, kao i ubojstvom zarobljenika i kasnijim skrivanjem njihovih posmrtnih ostataka.

U optužnici se navodi, da su optuženi nezakonito i protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, postupali prema zarobljenim pripadnicima VRS, onemogućili im status ratnih zarobljenika i evidentiranje u zvaničnim evidencijama, te počinili i omogućili drugima, premlaćivanje, zlostavljanje i mučenje zarobljenika, kojima su nanošene teške tjelesne i duševne ozlijede, da bi nakon toga, protivno Ženevskim konvencijama, organizirali “prijeki sud” i javno strijeljanje i egzekuciju dvojice zarobljenika, čije su posmrtne ostatke ukopali u prethodno iskopane grobnice, a nakon počinjenog zločina, skrivali tijelo jednog od ubijenih i onemogućili razmjenu posmrtnih ostataka.

Optuženi se terete za kazneno djelo-ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužbe, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 93 svjedoka i vještaka i prilaganjem više od 230 dokaznih materijala.

Prema Sudu BiH upućen je i prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičene.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO