21.7 C
Tuzla
24.03.2023.

Podignuta optužnica za zločine protiv čovječnosti u Vlasenici

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: -Đurić Elvisa, rođenog 1969. godine u Vlasenici, državljanina BiH i R Srbije, nastanjen na području Srbije.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice i okoline, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava SJB Vlasenica, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštitu civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je, tijekom 1992. naoružan i u uniformi, sudjelovao u napadima na sela nastanjena bošnjačkim civilnim stanovništvom, među kojima mjesta Džamadžići, Alihodžići, Durakovići i drugim lokacijama na području Vlasenice, gdje su počinjenja ubojstva civila, paljenje i pljačkanje imovine i druga nečovječna djela.

Nadalje, optuženi se tereti da je osobno, uporabom hladnog oružja, na svirep način usmrtio civila bošnjačke nacionalnosti, kao i da je vršio mučenja, zastrašivanja, nezakonita zatočenja civila u logoru Sušica i druga nečovječna djela nad civilnim stanovništvom.

Optuženi se tereti za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka, od čega 3 svjedoka uz dodijeljene mjere zaštite, dva stručna vještaka, kao i prilaganjem više od 100 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

POSLJEDNJE DODANO