Podržan Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima, slijedi Javna rasprava

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica danas je dobio podršku većine u Skupštini TK. Njime bi trebao biti riješen i problem ostvarivanja egzistencijalne naknade za borce mlađe od 57 godina starosti čija isplata je u nadležnosti kantonalnih ministarstava. Prema podacima Ministarstva za boračka pitanja TK ovo pravo u našem kantonu ostvarit će oko 7500 boraca.

“U cilju obezbjeđenja neophodnih sredstava mi smo u Budžetu za 2020. godinu obezbijedili 5,5 miliona KM. Ministarstvo je svojom unutrašnjoj preraspodjelom obezbijedilo 500 hiljada dodatnih sredstava i u ovom trenutku za egzistencijalnu naknadu imamo 6 miliona KM. Međutim, naše je opredjeljenje zapošljavanje i samozapošljavanje i bili bismo veoma sretni da ohrabrimo naše demobilisane borce da iskoriste ovu mogućnost i da kroz projekte zapošljavanja i samozapošljavanja uzmu svoju sudbinu u svoje ruke, zaštite svoju čast i dostojanstvo a mi smo u tom smislu obezbijedili milion KM za ovu namjenu”, kazao je Amir Kulaglić, ministar za boračka pitanja TK.

Nakon javne rasprave od 15 dana pred poslanicima bi se trebao naći Prijedlog zakona o izmjenam i dopunama zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Borci bi pravo na egzistencijalnu naknadu trebali početi ostvarivati od 1. aprila 2020. godine.

Poslanici u Skupštini TK danas su usvojili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o  komunalnim djelatnostima. Razlog za ove izmjene i dopune je potreba da se reguliše obaveza priključenja poslovnih i stambenih objekata na sistem daljinskog grijanja, a u cilju smanjena zagađenja zraka kroz smanjenje broja individualnih ložišta. Nacrtom Zakona je predviđeno da se svi poslovni i stambeni objekti površine veće od 200 metara kvadratnih, a koji za zagrijavanje NE koriste električnu energiju, plin ili neki od obnovljivih izvora energije moraju se priključiti na sistem daljinskog grijanja. Nacrt ide u javnu raspravu, a ukoliko bude usvoje poslušajmo šta donosi građanima.

„Rok za priključenje jeste 1.oktobar 2020. godine, taman prije početka nove grijne sezone, a odluku o priključenju će donositi općinska odnosno gradska vijeća. Zakon predviđa kazne za određene kategorije koji se ne spoje na sistem grijanja, kazne se kreću za poslovne subjekte od 3.000 do 15.000 KM, a za fizička lica do 3.000 KM. Mi ćemo ove godine subvencionirati nabavku kotlova za pelet, a za pravne subjekte planirali smo izdvojiti 300.000 KM na ime podrške da se priključe na sistem daljinskog grijanja kako bismo im olakšali tu tranziciju, pojasnio je Elvir Rožnjaković, ministar prostornog uređenje i zaštitu okolice TK

Pored toga propisano je i da općinsko/gradsko vijeće može posebnim aktom osloboditi od obaveze plaćanja komunalne naknade i druge korisnike komunalnih usluga, osim onih koji su po Zakonu već oslobođeni plaćanja.

Riječ je o Inicijativi samostalnog zastupnika Smaje Mandžića, pa poslušajmo šta izmjene i dopune zakona podrazumijevaju….

„Ili da sve općine na kantonu budu srazmjerno, ako je makra u lukavcu da bude marka i u Tuzli i svugdje isto. To je direkt pomoć građanima, tvrdi Smajo Mandžić, samostalni zastupnik u Skupštini TK.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o osnivanju zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju TK.