Pogledajte digitalnu mapu izgrađenih i planiranih MHE u BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Bosni i Hercegovini napravljeno je 96 malih hidroelektrana, od toga 61 u Federaciji BiH i 35 u Republici Srpskoj, dok su ostale su u procesu traženja dozvola, podaci su Eko Akcije i ekološko-humanitarne udruge Gotuša koji su jučer predstavili DIGITALNU MAPU​ izgrađenih, ali i planiranih mini hidroelektrana na području čitave Bosne i Hercegovine.

Gledano po kantonima, najviše malih hidroelektrana izgrađeno je na Srednjobosanskom kantonu (SBK) 34, potom u HNK 9, ZDK 8, BPK 5, TK i USK imaju samo dvije, i ZHK jednu.

 

Male hidroelektrane izgrađene na Srednjobosanskom kantonu (SBK).

 

 

 

Iz udruženja navode da je šteta koja nastaje zbog izgradnje malih hidrocentrala za okoliš ogromna, a korist po pitanju proizvodnje električne energije minorna.

“Štete su već vidljive i golim okom, jer na pojedinim riječnim tokovima nema više vode. Tu je i problem na rijeci Vrbas. Gornji tok Vrbasa iz jedne cijevi ulazi u drugu, a kilometri rijeke više ne postoje”, kazao je Anes Podić iz Eko Akcije.

Pored izgrađenih, u BiH se planira izgradnja preko 400 mini hidroelektrana na preko 250 vodenih tokova.

Zbog toga su pripremili i tekst Manifesta o očuvanju vode u Bosni i Hercegovini, kojeg će u narednom periodu potpisivati građani BiH. On će na koncu biti predat bh. vlastima od kojih će se tražiti uvođenje moratorija na izgradnju malih hidroelektrana (MHE).