Pogledajte koja pitanja sadrži anketa o turističkim putovanjima u BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U kojoj vrsti smještaja ste tokom putovanja proveli najveći broj noćenja, da li u hotelu, hostelu, motelu ili možda kod rodbine ili prijatelja?

Ovako, parafrazirano, glasi jedno od pitanja obuhvaćenih anketom o turističkim putovanjima građana BiH, koju statističke institucije BiH provode od ove subote pa sve do 31. oktobra.

Za potrebe ovog istraživanja biće anketirano 5.650 slučajno odabranih domaćinstava, od kojih je 3.300 iz Federacije BiH, 1.700 iz Republike Srpske i 650 iz Brčko distrikta BiH.

Anketni list, koji je u posjedu “Nezavisnih”, sadrži više desetina pitanja koja se odnose na vaša, bilo poslovna, bilo privatna putovanja, s tim što bi trebalo da se izjasnite i na upit koliko ste novca trošili.

Da li ste Vi ili neko od članova Vašeg domaćinstva imali višednevno putovanje (s najmanje jednim noćenjem) u poslovne ili privatne svrhe (radi odmora, posjete prijateljima, rodbini i slično), od januara do septembra 2019.”, glasi jedno od pitanja.

Pitaće vas anketari i, od ukupnog broja, koliko je privatnih, odnosno poslovnih putovanja bilo izvan BiH.

Trebalo bi da se izjasnite i koja je bila glavna svrha vašeg putovanja pa ćete, primjera radi, moći navesti da je u pitanju odmor na moru ili na planini, skijanje, obilazak kulturnih znamenitosti, posjeta porodici i prijateljima, kupovina i slično.

Zanimaće ispitivače i šta vas je privuklo da idete na odabranu destinaciju – da li je to grad, morska obala, seoski pejzaž, kruzer, planine…

Na anketnom listiću obuhvaćeno je i pitanje koje se odnosi na glavno prevozno sredstvo koje ste koristili – automobil, autobus, voz, avion, brod…

“Koliko su iznosili ukupni troškovi paket aranžmana iskazani u KM?

Koliko su iznosili troškovi za prevoz?

Koliko su iznosili troškovi za smještaj?

Koliko su iznosili troškovi za hranu i piće u ugostiteljskim objektima?”, glase neka od pitanja na koja bi, zakucaju li vam anketari na vrata, trebalo da odgovorite.

Ukoliko u proteklih devet mjeseci niste imali putovanja, izjasnićete se da li je razlog, recimo, zato što ih ne volite, ili je u pitanju nedostatak slobodnog vremena ili pak nedostatak novca.

Upravo je ekonomsko stanje u BiH jedan od segmenata koji će ovim anketiranjem biti iskristalisan.

“Podaci iz ankete služe za izračunavanje većeg broja statističkih indikatora koji predstavljaju značajan pokazatelj ekonomskog stanja u zemlji i doprinose izgradnji i razvoju modernog statističkog sistema i stvaranju pouzdane statistike”, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH

Kako dodaju, svrha istraživanja “Turističke aktivnosti stanovnika BiH” je prikupiti podatke o nacionalnom turizmu, odnosno o putovanjima stanovnika BiH starosti od 15 i više godina. Pozivaju vas da učestvujete.

“Zbog značaja ovog projekta statističke institucije mole nosioce domaćinstava za aktivnu saradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i garantuju da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe”, uvjeravaju iz Agencije.

BROJ DOMAĆINSTAVA KOJA ĆE BITI ANKETIRANA

3.300 iz Federacije BiH

1.700 iz Republike Srpske

650 iz Brčko distrikta