Pojačana mjera na granici zbog mogućnosti unošenja afričke svinjske kuge u BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ured za veterinarstvo BiH će u saradnji sa ostalim nadležnim graničnim službama BiH nastaviti aktivnosti praćenja i prevencije unošenja afričke kuge svinja na područje Bosne i Hercegovine, primjenjujući pojačane mjere na granici prema zemljama u kojima je registrirana ova bolest, zaključeno je na sjednici Vijeća ministara naše zemlje.

O pojavi i širenju ove bolesti te poduzimanju daljnjih mjera redovno će, putem Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, obavještavati Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

U BiH ostaje na snazi Odluka o zabrani uvoza i provoza određenih pošiljki u Bosnu i Hercegovinu radi sprečavanja unošenja afričke svinjske kuge, koja se redovno dopunjava uputstvima za pojedine zemlje i regije u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Iako ova bolest nikada nije registrirana u BiH, njeno širenje u proteklih nekoliko godina na područja Evrope i  regiona ukazuje da bolest prijeti kako Bosni i Hercegovini, tako i  susjednim zemljama.

Bolest prenose divlje svinje, ali i nedovoljno termički obrađeni proizvodi sa svinjskim mesom. Ne prenosi se na ljude ali izaziva ekonomske štete, budući da ograničavanje izvoza negativno utječe i na međunarodnu trgovinu.