2 C
Tuzla
29.11.2023.

Pojačane aktivnosti Komunalca Tuzla u svim segmentima poslovanja

Javno komunalno preduzeće ”Komunalac” Tuzla u periodu pandemije korona virusa u svim segmentima poslovanja provodi intenzivne aktivnosti, što se posebno odnosi na dezinfekciju i pranje ulica, prikupljanje i deponovanje otpada, kao i uređenje zelenih površina. Na samom početku pandemije ovo preduzeće radilo je po 24 sata, jer su pored planiranih redovnih aktivnosti, došle i vanredne, kada su se stavili na raspolaganje civilnoj zaštiti.

”Moram reći da je prošao težak period gdje je bilo jako puno otpada, obzirom da su građani bili u svojim domaćinstvima, nisu izlazili, više su provodili vremena u svojim objektima i domaćinstvima, čistilo se i podrumi, avlije i dvorišta, tako da smo imali povećane količine otpada, sve smo to uspješno riješili”, kaže Admir Bećirović, direktor JKP ”Komunalac” Tuzla.

U ljetnom periodu također su pojačane aktivnosti na odvozu i deponovanju otpada, pa službe Komunalca rade u dvije smjene. Uz pomenute, imali su i aktivnosti na pomoći vatrogascima u gašenju požara, ali i uklanjanju posipnog materijala sa ulica u vremenu poplava, te crpljenju vode iz poplavljenih objekata.

U vremenu iza nas, kako navodi Bećirović imali su poteškoća oko naplate svojih usluga, jer ni sami građani nisu se kretali kao u normalnim okolnostima.

”Obzirom da je određeni broj objekata bio zatvoren, djelatnosti nisu radile, građani nisu mogli izaći i plaćati usluge, tako da smo imali značajnog manjka naplaćenih prihoda”, ističe on.

Međutim, to ih nije spriječilo da obavljaju svoj posao odgovorno i na vrijeme. Zbog obilnijih padavina i bržeg rasta trave, održavanje zelenih površina je također u većem obimu, nego u ranijim godinama.

”Karakteristično za jednu sezonu je da između četiri do šest puta sve svoje zelene površine obiđemo, održavamo, bile aktivnosti na orezivanju stabala. Imamo oko 750 hiljada kvadrata zelenih površina u gradu za koje se brinemo. Ima puno posla, radi se, trudimo se da na vrijeme svoje obaveze izvršavamo”, rekao je Bećirović.

Do kraja sezone, uposlenici ovog preduzeća će još najmanje dva puta vršiti košenje i čišćenje zelenih površina, nakon čega počinju pripreme za jesenju sezonu, kada će biti organizovana i akcija odvoza krupnog i kabastog otpada.

Vezane vijesti

TUZLA