Pojačane inspekcijske kontrole cijena zaštitne medicinske opreme i sredstava za dezinfekciju u FBiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove saopćeno je da ova uprava, u uslovima intenziviranja zaštitnih mjera usljed pogoršanja epidemiološke situacije u svijetu koje su uzrokovane pojavom i širenjem koronavirusa (Covid – 19), stavlja svoje kapacitete u funkciju zaštite stanovništva i vršenju pojačanih nadzora nad formiranjem i kretanjem cijena zaštitne medicinske opreme – maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju i drugih sredstava i opreme za kojima je porasla potražnja izazvana strahom građana za vlastito zdravlje.

Iz ove uprave pozivaju sve privredne subjekte i druge pravne i fizičke osobe koja obavljaju trgovinu pomenutim proizvodima na veliko i trgovinu na malo, da prilikom formiranja cijena vode računa o životnom standardu građana i stabilnosti tržišta.

Istakli su da će sve zloupotrebe uslova slobodnog formiranja cijena i nerazumnog povećanja cijena usljed povećane potražnje izazvane strahom građana i proglašavanjem globalne pandemije koronavirusa biti sankcionisane.

Također, pozvali su sve privredne subjekte u maloprodaji i veleprodaji da u svom poslovanju primijene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena, dodavši da će konstatovane zloupotrebe biti najoštrije sankcionisane.

Sve uočene nepravilnosti građani mogu prijaviti na broj telefona 033 /22 66 44,  (otvoren 24 sata), e-mail: [email protected] i poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.