26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Pojava ‘omikron’ varijante koronavirusa epidemiološki izazov zbog bržeg širenja

Pojava ‘omikron’ varijante koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će epidemiološki izazov u narednih mjesec-dva jer se višestruko brže širi od ‘delta’ soja, izjavila je tokom današnje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dr. Adnana Dizdarević Maksumić iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Podsjećajući na najsvježiji današnji podatak da je od 100 testiranih uzoraka, ‘omikron’ registrovan u deset slučajeva i da konačna potvrda treba da stigne nakon sekvencioniranja u narednih dan-dva, Dizdarević Maksumić je u kontekstu predstojećih novogodišnjih praznika i dolazaka posjetilaca sa strane u Bosnu i Hercegovinu rekla da su mjere zaštite iste kao i za ‘delta’ varijantu, vakcinacija na prvom mjestu.

Preporučeni set mjera istaknut je na web-stranici Zavoda te je kantonima dato u nadležnost da sukladno situaciji na njihovom području, mogu pooštravati mjere, podsjetila je također ova predstavnica Zavoda za javno zdravstvo.

Varijanta ‘omikron’, uprkos bržem širenju, ne bi trebalo da razvija težu kliničku sliku od ‘delte’, prema dosadašnjom saznanjima, proizilazi iz njenog izlaganja.

RTV Slon/ FENA

Vezane vijesti

TUZLA