Pokrenuta i klizišta: Kiša uzrokovala brojne probleme u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO
Zbog izlijevanja rijeke Vrbas obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno. Za vrijeme ove obustave, saobraćaj se preusmjerava na alternativne pravce kroz naselja Kula i Kandija.
Zbog veće količine vode na kolovozu, obustavljen je saobraćaj i na magistralnom putu M-5 Kiseljak-Busovača u mjestu Bilalovac.
Obilne kiše i topljenje snijega na području Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona pokrenuli su i brojna klizišta.
Iz  Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona kazali su da na području Gornjeg Vakufa zabilježeno klizište koje je uništilo dvije kuće, ali da na svu sreću nije bilo povrijeđenih osoba, a u Bugojnu je uslijed izlijevanja Vrbasa urušen pomoćni most.
Naglo topljenje snijega i kiša koja od sinoć pada, prouzrokovali su probleme i u nekoliko zeničkih naselja – izjavio je za Fenu direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

-To je stara boljka u Zenici,  izlili su se potoci, začepili odvodi… U nekoliko naselja imamo problema, ali smo alarmirali Gradsku upravu CZ Zenica pa ćemo pratiti situaciju tokom dana – kaže Aličić, koji dodaje kako Operativni centar CZZDK nije zaprimio pozive iz drugih općina u ZDK.

-Vodostaj rijeke Bosne još uvijek nije tako visok, tako da nema izlijevanja Bosne u naseljima kroz koja polazi u ZDK- kaže Aličić.