Pokrenuta kampanja #korov20 – uklonimo ambroziju prije cvjetanja!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Udruženje pacijenata s alergijama, astmom i atopijskim dermatitisom pokrenulo je  kampanju uklanjanja ambrozije prije njenog cvjetanja, te pozvalo sve bh. građane da “zasuču rukave i iskorijene barem jednu stabljiku ambrozije u svom okruženju”.

– Ambrozija je korovna, vrlo invazivna biljka. Proizvodi velike količine polena koji je jedan od najjačih prirodnih alergena. Ambrozija cvjeta početkom jula, a vrhunac doseže u razdoblju od sredine augusta do početka septembra. Koncentracija od 20 do 30 polenskih zrnaca u m3 zraka je dovoljna da izazove simptome alergijske reakcije. Ambrozija se može ukloniti prilično sigurno i bez rizika. Uzmemo li u obzir činjenicu da je sjeme ambrozije sposobno preživjeti u tlu više od 40 godina, neophodno je iskoristiti sva sredstva da se ovaj korov ukloni – navode iz ovog udruženja.

Alergija na ambroziju spada u grupu polenoza, alergijskih bolesti koje izaziva polen. U našoj zemlji, alergija na ambroziju je vrlo raširena, jer se biljka prilično razmnožila. U svijetu je na ovu biljku alergično oko 36 miliona odraslih osoba.

– Kampanjom #korov20 pozivamo sve građane da na vrijeme reaguju i pobude svijest o važnosti uklanjanja ambrozije i doprinesu tako što će iščupati jednu biljku ambrozije i fotografisati je, te podijeliti na društvenim mrežama ili u našoj online zajednici VIDEO uz opis #korov20. Kampanja završava 22. juna ove godine na Svjetski dan podizanja svijesti o ambroziji, gdje ćemo, uz saradnju s ljekarima, testirati naše građane na alergiju na ambroziju – saopćeno je iz Udruženja pacijenata s alergijama, astmom i atopijskim dermatitisom.