Pokret ”Majke enklave Srebrenica i Žepa”: Nastavljamo borbu za istinu i pravdu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Nakon izricanja presude Vrhovnog suda Kraljevine Holandije po kojoj je ova zemlja djelimično odgovorna za smrt 300 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine, oglasili su se iz Pokreta ”Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

”Nakon 18 godina naše borbe pred pravosuđem te države, želimo se javno zahvaliti advokatima sa sjedištem u Amsterdamu (Holandija) i advokatima sa sjedištem u Mostaru (Bosna i Hercegovina) koji su nas zastupali u ovom slučaju i svima onima koji su nam pružali i pružaju podršku i pomoć da ustrajemo na putu istine i pravde”, navodi se u saopćenju.

”Mi majke nastavljamo našu borbu za istinu i pravdu pred svim međunarodnim i nacionalnim sudovima i tijelima i ponovo pozivamo sve one koji žele, mogu i znaju da nam se pridruže, te da ne budu nijemi promatrači ili nesuvisli komentatori naše borbe. Tražimo od državnih organa Bosne i Hercegovine da hitno na bosanski jezik zvanično prevedu sve presude holandskih sudova o počinjenom genocidu u Srebrenici, kao i izvještaj Holandskog instituta za ratnu dokumentaciju (NIOD)”, stoji u saopćenju.