Pokućnice iz Goražda i suveniri iz Tuzle u borbi za prava osoba sa invaliditetom

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Od kućnih papuča sa natpisom Tuzle pa sve do zanimljivih ukrasa koje svom partneru možete pokloniti za Valentinovo, danas su imali priliku vidjeti ali i kupiti svi oni koji su u centru Tuzle odlučili iskoristiti sunčani dan. Sve ove jedinstvene proizvode napravile su osobe sa invaliditetom, od kojih su neke po prvi put dobile priliku da rade i tako doprinose društvu. Mirada Ćulov iz Goražda jedna je od njih. Mirsada zajedno sa svojim kolegama iz Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije Bosansko-podrinjskog kantona, proizvodi različite unikatne predmete koje kasnije prodaju, te tako sebi obezbjeđuju sredstv za život.

“U zadnje četiri godine u toj radionici bavimo se proizvodnjom platnenih papuča. Ono što je interesantno je da osnovni materijal odnosno platno dobijamo od naše firme koja se nalazi u komšiluku, a koja proizvodi auto presvlake, pa sve ono što njima ostane viška materijala koji su sasvim dovoljni za ove naše predmete koje mi proizvodimo.“ – kazala je Mirsada Ćulov – predsjednica Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK.

Svi oni danas su zajedno sa prijateljima iz Tuzle napravili mali sajam svojih proizvoda, te tako građanima pokazali da njihova sposobnost i umijeće zapravo ne poznaju prepreke.

„Svrha je da pokažemo da osobe sa invaliditetom sopstvenim radom mogu ako dobiju odgovarajuću podršku osigurati sredstva za sopstveni život, da pokažemo građanima Tuzle šta radimo i da stimulišemo sve one koji nažalost put nalaze u odlasku iz ove zemlje i da razmišljaju o tome da je i ovdje moguće napraviti uslove za dostojanstven život.“ – istakao je Suvad Zahirović – predsjednik Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom TK.

Prezentaciju svojih radova imali su i uposlenici firme Intrag d.o.o. iz Tuzle, jedine na ovim područjima čiji su uposlenici isključivo osobe sa invaliditetom, a koji proizvode različite vrste unikatnih ukrasa.

„Danas ovdje imamo naše suvenire koji se mogu kupiti kod nas i koji su dizajnirani po mjeri kupca, nisu standardni.“ – istakao je Anes Ćehović – direktor firme Intrag d.o.o.

A baš te, neobične i nestandardne proizvode, koje prave vrijedne ruke uposlenika ove dvije firme, prihvatili su i građani Tuzle koji su se danas našli na platou kod Ismeta i Meše, te su tako kupivši neki od ukrasa, dali svoj doprinos u održavanju ovih firmi koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom.