Policija savjetuje: Obavijesti o odlasku na ljetovanje ne dijelite na društvenim mrežama!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Najviše provala u kuće i stanove događa se za vrijeme godišnjeg odmora i u dane vikenda kada vlasnici napuštaju svoje domove. Kao i svake godine, Uprava policije MUP-a TK i ove godine tokom ljetnjih mjeseci provodi pojačane aktivnosti koje se prije svega odnose na spriječavanje kriminalnih radnji iz oblasti imovinskih delikata. Građanima pak savjetuju na koji način da umanje rizik da njihove kuće ili stanovi postanu laka meta provalnicima.

„Na način da ukoliko napuštaju domove provjere da li su im sva vrata i prozori zatvoreni, da ukoliko napuštaju domove, iste povjere na čuvanje svojim prijateljima, rodbini, eventualno komšijama, da ukolko primjete u naseljima sumnjiva kretanja lica ili vozila te aktivnosti prijave policiji na dobro poznati broj 122“, izjavila je za RTV Slon Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije MUP –a TK. 

Potrebno je znati da prije nego izvrše provalu u Vaš stan, lopovi će provjeriti da li je on prazan. To mogu učiniti pozivom na broj telefona, dolaskom na vrata navodno tražeći nekoga ili raspitujući se za nešto. Ugašena svjetla, uvijek spuštene roletne i puni poštanski sandučići samo su neki od znakova da su kuća ili stan prazni, zbog toga nije zgoreg ključeve ostaviti osobi od povjerenja koja će voditi brigu o vašem stanu ili kući dok niste tu. Laka meta vaša imovina može postati i zbog želje da sa svima podijelite svoje doživljaje sa ljetovaja.

„Ono što je još jako značajno jeste da informacije o svojoj odsutnosti ne objavljuju na društvenim mrežama, odnosno sve fotografije sa ljetovanja mogu objaviti i po povratku kući“, kazala je Kapidžić. 

Dakle, prije nego sa radošću podijelite vijest da ste upravo stigli na odredište i da vas nema narednih deset dana promislite jer ste možda upravo dali zeleno svjetlo provalnicima. Policija još savjetuje da velike količine novca i nakita ne držite u kući.

Ispitivanja su pokazala da su kamere postavljena na vidno mjesto najbolji način zaštite stoga se posebno proporučuju etažnim vlasnicima koji postavljanjem jedne kamere na ulaz u zgradu mogu povećati sigurnost svih stanovnika jednog haustora.