Političari o Bloku 7 TE Tuzla: BiH neće biti ekološki problem Evropi

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

O Bloku 7 Termoelektrane Tuzla prvog dana naredne sedmice raspravljat će delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Pred njima će se naći Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BIH kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje Bloka 7.

O ovoj temi bilo je govora i na jučerašnjem sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka i komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.

”Gdje je očito malo promijenjena priča. Sad je problem lignita, nije problem kineski kredit, ja sam o tome pitao šta je ovo jedno ili ovo drugo”, navodi Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Govorilo se o Bloku 7 i općenito o korištenju lignita. Čelnik SDA je ubijeđen da Blok 7 TE Tuzla neće biti ekološki problem u Evropi.

”Gospodin Hahn nas je upozorio da će BiH, u budućnosti ako bude koristila taj resurs, vjerovatno morati da izdvaja milijardu eura doprinosa EU zbog toga što pravi ekološki problem, tako da sam ga ja zamolio, ostali su se složili, da EU ima u elastičniji pristup. Nije problem u tome koliko spalite uglja, nego koliko proizvedete ekološkog problema, jer naše termoelektrane, termoblokovi, recimo ovaj u Banovićima blok treba da bude potpuno bez dimnjaka, nije bitno koliko ste spalili uglja, nego koliko ste emitovali problematičkih čestica u atmosferu. Radit ćemo Blok 7 i on neće praviti ekološki problem Evropi, smanjit ćemo emisiju CO2, čestica koje su problematične i radit ćemo dalje s EU na tome. Moramo iskoristiti naš resurs, to je lignit i moramo imati energetsku stabilnost u BiH”, ističe Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Inače na ovom sastanku predstavncici stranaka trebali su potpisati zajedničku “Pismeno opredjeljenje Bosne i Hercegovine: Na putu prema novoj agendi za socioekonomske reforme” ali do toga nije došlo.