23 C
Tuzla
22.05.2022.

Političke blokade ugrožavaju ljudske živote, stambene objekte te biljni i životinjski svijet

Pogoršanje vremenskih prilika, odnosno kiša, koja je juče padala u Hercegovačko neretvanskom kantonu, pomogla je u gašenju požara, koji su proteklih dana bli aktivni na ovom području. Nekoliko požara je još uvijek aktivno u Stocu  na području Stupišta i Berana, gdje gori nisko i visoko rastinje, ali kako nam je saopšteno iz FUCZ zbog nepristupačnosti terena onemogućeno je gašenje sa kopna. Požari su pod kontrolu stavljeni i na području Mostara, otvorenog plamena nema, ali gore panjevi,koji su pod kontrolom mostasrkih vatrogasaca.

“U Jablanici trenutno je stabilno nema plamena noćas oko jedan sat vršenoje izvidjanje dronom na više ejsta su očene poarne tačke a koji u zavisnosti od vremenskih prilika mogu odrediti stanje na terenu U neumu Stocu KOnjicu Prozoru I Rami stanje zadovoljavajuće I nema požara “- za RTV Slon rekla je Majda Kovač, portparol FUCZ

Štete pričinjene u požarima su ogromne. Detaljnije procjene bit će poznate, kada se stvore uslovi da općisnke komisije izađu na teren i sagledaju situaciju. No, trenutna najveća šteta pričinjena je na lokalitetu Čvrsnica u opštini Jablanica. Riječ je o lokalitetu s najviše endemskih vrsta u našoj zemlji.

 

“Ono što je zaista velika tuga jeste da gore tako jedno bogatsvo i guste šume crnogorično drveće i sve ono što dolazi u spratovima ekosistema, pogotovo munika, bjelokor i bosanskih bor ,koji je neprocjenljiva vrijednosti  BiH.Taj značaj šume je da spriječava eroziju , da produkuje kiseonik, da čuva vodu, da čuva jedan sloj zemljom i obogačuje je  i ugrožen za sve te vrste – kaže Amela Jusufović, potpredsjednica udruženja za zaštitu prirode i biodiverziteta „Via nature“

Šumski požari su ekološki i ekonomski problem, nažalost u našoj zemlji nadležne institucije ni ovaj put nisu reagovale na vrijeme. Političke blokade ugrozile su  ljudske živote, stambene objekte, a uništen je biljni i životinjski svijet. Da li će se obnoviti i kada ne znamo, ali proći će mnogo godina da bi sve bilo kao prije.

POSLJEDNJE DODANO