22 C
Tuzla
12.08.2022.

Politički magazin “Tačka”: Ko će “presuditi” Izbornom zakonu?

Posljednjih deset dana svjedočili smo novom „kuhanju“ vrelog političkog lonca pod nazivom „Izborni zakon“. Red informacija, red dezinformacija i tako u krug.  Prvo je procurila informacija da bi Visoki predstavnik mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona, (potvrđeno je jedino da su bile telefonske konsultacije sa političkim dužnosnicima pozicije i opozicije), pa su onda procurile informacije da uz izmjene Izbornog zakona idu i izmjene, djelimične, Ustava FBiH, pa detalji o cenzusu od 3 posto, o definiranju vitalnog nacionalnog interesa, o popunjavanju Doma naroda, o prohodnosti zakona kroz dva doma Parlamenta FBiH pa sudije FBiH.  Nakon toga bilježimo čitavu salvu reakcija – jedni pozdravljaju nakanu, jedni pozivaju na proteste – dešavaju se i protesti pred OHR-om. I na kraju, Odluka kojom se nameću tzv. „tehničke izmjene izbornog zakona“ i utvrđuje neki razumni rok za dogovor domaćih dužnosnika oko političkih i ustavnih izmjena. I opet reakcije – ovaj put se mjenjaju uloge ono koji su bili za izmjene  sada su protiv, oni koji su bili protiv- sada pozdravljaju nametnutu odluku.

Izmjene i dopune Izbornog zakona kao rezultat Odluke Visokog predstavnika i Bonskih ovlasti, tema su novog izdanja političkog magazina „Tačka“ u kojem sa gospodinom Damirom Alićem, ekspertom, neovisnim analitičarem iz oblasti prava analiziramo aktuelna dešavanja.

Politički magazin „Tačka“ gledajte večeras od 21:00 sat u programu TV Slon.

Iz opisa emisije izdvajamo:

Izbori na vratima, zakon na stolu, kolektivna histerija u zraku. Kako je, od odobravanja do protivljenja, Visoki predstavnik gospodin Kristijan Šmit preko noći postao najkomentiranija osoba u BiH, ko radi u interesu građana, a ko se prebrojava zbog glasova, samo je dio tema o kojima govorimo u novom izdanju političkog magazina „Tačka“. Analiziramo, jesu li nametnute izmjene Izbornog zakona dovoljne da se vrati povjerenje u integritet izbora, jesmo li na pragu rješenja federalne političke krize ili tek sad otvaramo novo poluvrijeme u igri gluhih telefona, sve po sistemu „ja u klin ti u ploču“ ili „nije šija nego vrat.“  Neka igre počnu – jer do izborne groznice odbrojavamo.

Ukoliko ste propustili naše zadnje objavljeno izdanje, snimak emisije možete pogledati u produžetku teksta ili putem YouTube kanala i Facebook stranice RTV Slon.

Lagumdžija: Đavo je u detaljima, za pogubne izmjene Izbornog zakona odgovorna su „braća Dalton“!

POSLJEDNJE DODANO