15.5 C
Tuzla
22.05.2022.

Politički magazin Tačka: U novom izdanju pitamo ima li vremena za nove pregovore oko izbornog zakona?

Nakon jednosedmične pauze zbog prošlosedmičnih praznika, večeras od 21:00 sat u programu TV Slon gledajte novo izdanje političkog magazina “Tačka” u kojem govorimo o ovogodišnjim Općim izborima u Bosni i Hercegovini. Sagovornik emisije je gospodin Vehid Šehić, nekadašnji član CIK-a BiH i aktuleni predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”. 

Iz opisa emisije izdvajamo: 

Centralna izborna komisija BIH raspisala je Opće izbore, koji će se prema važećem Zakonu održati 2. oktobra 2022.godine. Neposredni izbori raspisani su za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije, Narodnu skupštinu Republike Srpske i skupštine kantona u Federaciji. Izbori bi nas trebali koštati do 12 miliona KM, a pravo glasa prema podacima od trećeg maja – imati će  3.371.487  Bosanaca i Hercegovaca.

Kako u izbore bez novca, je li raspisavanje izbora uvod u nove blokade, kome se smješe krivične prijave, vodi li raspisivanje izbora BiH ka stvaranju trećeg entiteta, kakve reakcije i poteze možemo očekivati od Visokog predstavnika – samo je dio pitanja na koje odgovore tražimo u novom izdanju političkog magazina Tačka.

Podsjećamo, ukoliko ste propustili pogledati prethodno izdanje političkog magzina “Tačka” u kojem smo o stanju u UKC-u Tuzla i osnivačkim/suosnivačkim pravima između Kantona i Federacije razgovarali sa generalnim direktorom Alenom Kamerićem, snimak emisije možete pogledati u proužetku teksta. 

Kamerić: Ostavku neću podnijeti, osnivačka prava se trebaju rješiti ali ne na ovaj način!

Inače, sve ranije emisije dostupne su kao zaseban sadržaj ili kao playlista na YouTube kanalu RTV Slon. 

POSLJEDNJE DODANO