21 C
Tuzla
19.05.2022.

Poljoprivrednici iz Tuzle dobili gorivo iz federalnih robnih rezervi

Slobodan Pavić iz tuzlanskog naselja Križani, jedan je od poljoprivrednih proizvođača, koji je ostvario pravo na besplatne količine dizel goriva iz robnih rezervi Federacije BIH, a na osnovu odluke Vlade Federacije BiH o pomoći poljoprivrednicima pri proljetnoj sjetvi. Slobodan se bavi proizvodnjom mlijeka i ima šest muznih grla, zbog kojih obrađuje 10 duluma zemlje,a na osnovu ove odluke federalne Vlade, danas je dobio 50 litara dizel goriva.

“Pa dobro ovo za 10 duluma što ja sijem, meni može biti , moram biti realan, ali ima 100 duluma trave što moram kositi, mora se obezbijediti nešto drugo nije samo ovo, čitavu godinu ulažeš ,ali u svakom slučaju dobro je” kaže Slobodan Pavić, poljoprivrednik

“Svaka podrška svaki vid pomoći nama mnogo znači ne samo nama već i svima drugima koji se bave ovom vrstom poljoprivede, stočarstva i svega ističe Stjepan Pavić, poljoprivrednik

Vlada Federacije krajem marta je donijela odluku o podjeli goriva iz robnih rezervi poljoprivrednicima širom zemlje, kao hitnu intervenciju uslijed rasta cijena energenata na tržištu, a kako bi se pomogla proljetna sjetva. Ovo pravo na području Tuzle ostvarilo je 130 poljoprivrednih proizvođača, te je danas podijeljeno oko 8,5 hiljada litara dizel goriva. Pravo na ovu vrstu pomoći imali su svi poljoprivredni proizvođači, koji su u protekloj 2021 godini, ostvarili novčane podrške sa kantonalnog i federalnog nivoa, te koji su ažurirali podatke u Registru poljoprivrdnih gazdinstava, Registru klijenata, te prijavili proizvodnju za tekuću 2022 godinu.

“Možemo reći da je 95 posto ljudi ažuriralo podatke i podiglo je svoje gorivo, a u narednoj turi njih će samo par još podići isto, pa vjerovatno za 10 do 15 dana će opet stići- kaže Admir Ahmetović, stručni saradnik za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Tuzle.

Na osnovu ove Odluke Vlade Federacije BIH poljoprivrednim proizvođačima bez naknade bit će podijeljeno oko 1,4 miliona litara dizel goriva iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi. Pljoprivrendici imaju pravo na 50 litara po hektaru obrađene površine u prošloj godini. Ovo je jedna od mjera Vlade Federacije za prevazilaženje postojećih poremećaja na tržištu, kako bi se olakšala proljetna sjetva poljoprivrednicima, koji se nalaze u teškoj situaciji, zbog povećanja cijena goriva, gnojiva i sjemena.

POSLJEDNJE DODANO