Pomirenje mladih iz BiH i Srbije kroz regionalnu saradnju

Pomirenje mladih iz BiH i Srbije kroz regionalnu saradnju

Objavio: -

U toku mjeseca jula Udruženje HO Horizonti Tuzla ostvarilo je svoju prvu regionalnu studijsku posjetu, prilikom koje su mladi iz tri regije BiH, Srbije i Crne Gore razmijenili svoja iskustva na pitanjima izgradnje mira i pomirenja.

Ova studijska posjeta je realizovana u okviru projekta “Pravedan mir i pomirenje”, podržanog od strane centra za Centar za građansko obrazovanje – CGO Podgorica, Crna Gora u okviru inicijative “Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – podrška REKOM-u”.

Cilj projekta “Pravedan mir i pomirenje” i ovih realizovanih aktivnosti bio je doprinijeti unapređenju procesa pomirenja kroz regionalnu saradnju mladih iz BiH i Srbije. Kreiranje prostora za diskusiju, zajedničko učenje, širenje pacifističkih i antimilitarističkih vrijednosti, učešće i aktivizam mladih u procesima izgradnje mira i pomirenja.

Studijska posjeta je sadržavala dvije glavne aktivnosti: posjetu Memorijalu stradanja radnica i radnika RTS-a poginulih tokom bombardovanja Beograda 23.04.1999. godine. i trodnevnu radionicu.
Prilikom posjete Memorijalu mladi su položili cvijeće ispred spomenika “Zašto?” ispred zgrade RTS-a.
Trodnevna radionica je održana u periodu od 21 do 23.07.2019. godine u Beogradu na temu: “Feminizam, antimilitarizam i pravedni mir”.
Na ovim radionicama mladi su razmjenili iskustva što je značajno doprinijelo prepoznavanju zajedničkih problema i potreba za zajednički mirovni aktivizam bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku i socijalnu pripadnost. Mladi su ovim projektom promovisali vrijednosti kao što su poštivanje i prihvatanje različitosti, pomirenje i suživot, rodna ravnopravnost, feminizam i antimilitarizam.

Radionicu su vodile Staša Zajović, jedna od osnivačica “Žene u crnom” Beograd i Mira Vilušić, konsultantica u Udruženju “HO Horizonti” Tuzla.

Organizacije ispred koji su mladi prisustovali ovim radionicama su:Udruženje HO Horizonti TuzlaŽene U Crnom SrbijaUdruženje Forum Žena BratunacUnija Mladih Gračanica , “SOS za žene i djecu žrtve nasilja” Majdanpek, “Humans” Novi Sad, Bona Fide Pljevlja, “Dječiji centar” Zaječar.

Trenutno su u toku Follow – up radionice  TK (Tuzla, Srebrenik i Gračanica) Birač regija (Bratunac, Srebrenica i Milići). Radionice vode mladi koji su učestvovali u studijskoj posjeti kako bi znanje i iskustvo koje su stekli prenijeli u svojoj lokalnoj zajednici.

Učesnici koji su dio projekta, takođe su dio „Liga mladih pacifista“ koja je nastala u okviru projekta „Orodnjavanje izgradnje mira na lokalnom nivou“ sada pod imenom „Žene i mladi za mir i jednakost“ koji je finasijski podržan od Švedske Fondacije Kvinna till Kvinna. Ovaj projekat radimo u partnerstvu sa Udruženjem „Forum žena“ Bratunac.

Članovi/ice LMPa do sada su prosli niz edukacija o suočavanju sa prošlošću, zagovaranju i lobiranju za uključivanje teme izgradnju mira i mirovnog aktivizma u lokalne omladisnke strategije, ali nisu imali priliku da razmijene svoja iskustva sa mladima iz regije i uspostave saradnju u cilju zajedničkog uključivanja u procese pomirenja na ovim prostorima. Stoga smatramo da je regionalna saradnja važan korak u daljem podizanju kapaciteta i djelovanja naše neformalne mreže LMPa. Mladi ljudi koji su rođeni nakon  rata i koji su pod utjecajem porodičnih narativa treba da izgrađuju svoje lične stavove za pravedan mir i pomirenje.