29 C
Tuzla
16.05.2022.

Pomoćnica državnog sekretara za Evropu i Evroaziju u posjeti zapadnom Balkanu

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, građani Bosne i Hercegovine strahuju da se ne ponovi scenario koji su imali u periodu od 1992-1995. godine. S druge strane politička neslaganja u Bosni i Hercegovini dodatno otežavaju funkcionisanje institucija odbrane.

U okviru prve posjete zapadnom Balkanu, pomoćnica državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfried sa liderima u oblasti politike, odbrane i građanskog društva razgovarala je o angažovanju i načinima na koji Sjedinjene Američke Države mogu uticati na rješavanje problema sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava, stavljajući akcenat na funkcionalnost i efikasnot entiteta unutar Bosne i Hercegovine kako bi se građanima omogućila demokratka i prosperitetna budućnost. Također, je naglasila i da građani BiH imaju osnovno demokratsko i ustavno pravo da učestvuju u fer izborima.

“To znači da se Bih mora ponovo fokusirati na vraćanje funkcionalnosti državnim institucijama i na reforme koje su potrebne da bi zemlja napredovala na svom evroatplanskom putu. Stekla sam jasnu predstavu o težini problema i uviđam zašto mnogi smatraju da je ovo najteži period od kraja rata. SAD želi da BiH bude funkcionalna, efikasna i odgovorna država uz časno i pošteno sudjelovanje lidera svih stranaka. Bh. politički lideri se moraju fokusirati na oktobarske izbore, moraju ispuniti svoju ustavnu dužnost za finansiranje i održavanje pravovremenih transparentnih izbora.”, kazala je Karen Donfried, pomoćnica državnog sekretara za Evropu i Evroazij. 

POSLJEDNJE DODANO