Poplavljena poljoprivredna zemljišta na području Doboj Istoka i Gračanice

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Prema Izvještaju Kantonalnog operativnog centra Tuzla Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,72 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme niži za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 68,2 m3/s.

Prema informacijama dobijenim od OSCZ Doboj Istok, u posljednja 24 sata usljed povećanog vodostaja rijeke Spreče došlo je do plavljenja cca 50 hektara poljoprivrednog zemljišta na području naselja Stanić Rijeka i Brijesnica. Nema ugroženih stambenih ili infrastrukturnih objekata.

Prema izvještaju Operativnog centra civilne zaštite Gračanica, na području naselja Donja Orahovica, Lohinja, Pribava i Stjepan Polje rijeka Spreča se izlila i poplavila je cca 40 ha poljoprivrednog zemljišta. Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07,00 sati iznosio je 322 cm (vodostaj kada se primjenjuju mjere odbrane od poplava je 300 cm). Za sada nema ugroženih stambenih ili infrastrukturnih objekata. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 27 cm, navodi se u Izvještaju Kantonalnog operativnog centra.