Poplavljena zemljišta na području tri općine TK, klizište u Sapni ugrožava četiri...

Poplavljena zemljišta na području tri općine TK, klizište u Sapni ugrožava četiri stambena objekta

Objavio: -

U protekla 24 sata na području nekoliko općina u TK zabilježene su poplave.

Vodostaj rijeke Spreče izmjeren jutros na mjernom mjestu Karanovac, općina Gračanica u 7 sati iznosio je 360,4 cm (kritična tačka je, 300 cm kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava). Vodostaj rijeke Spreče je u fazi opadanja i u odnosu na mjerenje od jučer u 7 sati niži je za 39 cm. Rijeka Spreča se izlila i priobalno je poplavila oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta cijelom dužinom od Miričine do Stjepan Polja. Za sada nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata, navodi se u Izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite.

Prema izvještaju OSCZ Živinice, na području ove općine došlo je do izlijevanja rijeke Spreče u naselju Ciljuge i plavljenja oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta. Također na području MZ Barice, u naselju Suha, Spreča se izlila i poplavila oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta. Za sada nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Prema izvještaju OSCZ Doboj Istok, rijeka Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Zbog izlijevanja rijeke Spreče, putni pravac Kalesija – Gojčin je u prekidu radi visoke vode ispod podvožnjaka. U funkciji je prelaz preko Prnjavora.

Kada su u pitanju klizišta, u naselju Gaj, općina Sapna, došlo je do reaktiviranja starog klizišta koje ugrožava 4 stambena i 2 pomoćna objekta.