Popuna Doma naroda FBiH tek u drugom krugu: Iz pet kantona nedostaje pet Srba i jedan Bošnjak

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Umjesto 31 delegata iz pet kantona u Federaciji BiH koliko ih je trebalo biti izabrano u skladu s izmjenom Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH Centralne izborne komisije BiH do sada ih je imenovano 25.

Dom naroda Parlamenta FBiH sastoji se od 58 delegata i to po 17 iz bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda te sedam iz reda ostalih.

Iz Sarajevskog, Tuzlanskog, Posavskog, Unsko-sanskog te Zapadnohercegovačkog kantona imenovano je ukupno devet delegata iz bošnjačkog, sedam iz hrvatskog naroda, pet iz reda ostalih i svega četiri iz srpskog naroda.

Do sada su iz svih pet kantona u skladu s Uputstvom izabrani svi predstavnici hrvatskog naroda i predstavnici iz reda ostalih.

Delegat iz bošnjačkog naroda nije izabran iz Zapadnohercegovačkog kantona, jer predstavnika tog naroda nije bilo među kantonalnim poslanicima.

U najvećem zaostatku je izbor delegata iz srpskog naroda. Tako niti jedan od dva delegata srpskog naroda iz Unsko-sanskog nisu izabrana u Dom naroda Parlamenta FBiH, kao i po jedan iz Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona, jer ih nije bilo među poslanicima u kantonalnoj skupštini.

Umjesto tri delegata iz srpskog naroda u Kantonu Sarajevo izabrano je dvoje, dok je jedino Tuzlanski kanton izabrao propisani broj delegata iz srpskog naroda.

Centralna izborna komisija BiH očekuje da što hitnije i preostalih pet kantona Zeničko-dobojski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski, Bosanskopodrinjski i Kanton 10 (Livanjski) okončaju proces izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH za što je rok bio 31. decembar 2018. godine.

Dosadašnji broj izabranih delegata, iz pet kantona u FBiH, jasno pokazuje da će i nakon što se okonča cjelokupan izbor u preostalih pet kantona biti nužno pristupiti drugom krugu popune Doma naroda Parlamenta FBIH.

CIK BiH u drugom krugu nedostajuće delegate iz određenih naroda popunjava predstavnicima iz kantona gdje ih ima i čiji je količnik za raspodjelu mandata dovoljan kako bi se on dodijelio.

No, kako je stanje malo je očekivati da će i ovaj put biti izabrano svih 17 delegata srpskog naroda iz svih kantonalnih skupština, jer se to nije desilo u nekoliko posljednjih ciklusa.

Izvor: (RTV Slon/Nezavisne novine)