Poražavajući podaci: 45 saobraćajnih nesreća u samo sedam dana 2019. godine

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

45 saobraćajnih nesreća dogodilo se u samo sedam dana 2019. godine na području Tuzlanskog kantona. Ovaj loš trend nažalost nije ništa novo jer su u novembru i decembru 2018. godine zabilježene 553 nezgode u kojima je pet osoba smrtno stradalo. No, iako je česta opaska da je stanje na cestama glavni uzrok ovolikom broju nesreća, podaci MUP-a TK ipak daju drugačiju sliku.

”Najčešći uzročnik je vozač pogotovo u ovim zimskim uvjetima dolazi do nesreća zbog neprilagođene brzine. Znamo da zna biti poledica na putu, da vozači ne provjere kakvo je stanje na cestama i ako se tome pridoda da ne koriste zimsku opremu i ne drže odstojanje od drugog vozila,” rekao je Kemal Suljkić, Odjel za koordinaciju i usmjeravanje MUP-a TK.

A kada je u pitanju stanje na cestama, za 320 kilometara putne mreže u Tuzlanskom kantonu zadužena je Direkcija regionalnih cesta TK koja je radila na tome da putevi budu u prohodnom i što boljem stanju, a čini se, u tome su uveliko i uspjeli.

Mi smo uglavnom sada fokusirani na prohodnost puteva na zimskom održavanju. Moram da kažem da su naši putevi prohodni 24h i mogu reći da do sada nismo imali nijedan momenat da put nije prohodan što znači da su Direkcija i izvođači na nivou zadatka,” objasnio je Agan Delibajrić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK. No, iako su ceste prohodne vozači se ne pridržavaju uputa zakonskih odredbi, a frapantan je podatak da je u 2018. godini više od 2.500 vozača zatečeno u alkoholiziranom stanju.

Alkohol jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nesreća 

Slučajevi vožnje pod dejstvom alkohola najčešći su tokom dana vikenda. ”Pod uticajem alkohola zatečen je 591 vozač od toga 82 vozača su isključena iz saobraćaja koji su upravljali pod dejstvom alkohola sa preko 1,5 promil,” rekao je Kemal Suljkić, iz MUP-a TK.

Ipak iz Ministarstva unutrašnjih poslova TK kazali su da je među ovim poražavajućim podacima jedan i pozitivan; a to je da je u 2018. godini 35% manje poginulih osoba nego u 2017. godini. Da bi broj saobraćajnih nesreća bio znatno umanjen potrebno je da vozači uvaže savjete stručnjaka, poručili su iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba.

”Da na put vozači ne kreću bez zimske opreme, da koriste sigurnosni pojas, da ne konzumiraju alkohol tokom vožnje, da ako imaju djecu do pet godina da ih postave u autosjedalicu, a manja djeca moraju sjediti na busteru tzv podmetaču. Da prave češće pauze i da se informišu o stanju na cestama,” kazala je Bisera Hašimbegović, koordinatorica informativnog centra BIHAMK.

Prije polaska na put vozač treba provjeriti ispravnost vozila, stanje kočnica i akumulatora jer niske temperature stvaraju probleme. Također, odgovoran odnos prema sebi – osim što spašava vlastiti on spašava i brojne druge živote, istakli su naši sagovornici, te zaključili da trenutak nepažnje može značiti kraj života; stoga na cestama budimo odgovorni i oprezni!