Porezna uprava FBiH: Plaćanje duga ili blokada računa svih subjekata 20. aprila

Porezna uprava FBiH: Plaćanje duga ili blokada računa svih subjekata 20. aprila

Objavio: -

Porezna uprava Federacije BiH planira u kratkom roku na području cijele FBiH provesti akciju naplate javnih prihoda od subjekata koji su u većinskom vlasništvu organa vlasti u FBiH, te je u tom cilju kantonalim poreznim uredima dat nalog da pozovu sve obeznike da izmire svoj dug, te ukoliko to ne učine Porezna uprava će 20 aprila 2016. godine izvršiti blokadu računa svih subjekata koji ne plate dug ili sa Poreznom upravom ne zaključe sporazum o plaćanju duga na rate.

Svjesna mogućih posljedica, Porezna uprava se odlučila na ovaj korak, jer ne može preuzimati na sebe odgovornosti i odlagati naplatu duga. Takođe, želi podstaknuti odgovorne i javnost na hitno donošenje zakona kojim bi se regulisalo plaćanje ovog duga jedakopravno za sve porezne obveznike.

Ukoliko porezni obveznioci ne plate dug ili sa Poreznom upravom sporazumno ne riješe plaćanje duga u ratama ili se po hitnom postupku ne donese zakon kojim bi se regulisalo plaćanje ovog duga, do blokade računa će doći 20.04.2016 godine.

Samo porezni obveznici sa sjedištem na području Kantona Sarajevo, čiji je osnivač Vlada FBIH i Kanton Sarajevo, imaju prispjele dužne obaveze u postupku prinudne naplate, zaključno sa 29.02.2016 godine, u ukupnom iznosu od 414,4 miliona KM, od čega je sa Poreznom upravom zaključen sporazum za odgođeno plaćanje u iznosu od 61,67 miliona KM.

Prema službenim evidencijama, navedeni porezni obveznici imaju ukupno 6.874 zaposlenika a najveći iznos duga odnosi se na dugovanja po osnovu neplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Izvor: RTV SLON/BIZNIS.BA