Porođaj u bolnici, kao kod kuće: Moguće i u Tuzli /FOTO/

Porođaj u bolnici, kao kod kuće: Moguće i u Tuzli /FOTO/

Objavio: -

Prije 15 godina u Plavoj poliklinici u Tuzli rođena je prva beba, a za njom još desetak. No praksa je zbog obima posla, polako ugašena, da bi sada, nakon 19 godina rada Plave poliklinike, u sasvim novom, obnovljenom porodilištu, na svijet došla nova beba. Ona je primjer da porod ne mora biti traumatično iskustvo za majku, već predivan čin u kojem može učestvovati cijela porodica.

Džena Hujdurović na svijet je došla u nedjelju, 4. septembra u 15 sati i 40 minuta u potpuno novoj porođajnoj sali tuzlanske Plave poliklinike. Ona je prva beba nove generacije, koju je majka na svijet donijela u prijatnom, opuštajućem i udobnom ambijentu koji odiše udobnošću doma, više nego obične bolnice. Njeno rođenje produkt je dugog i napornog zalaganja, edukacije i usavršavanja osoblja Plave poliklinike, koja je za 19 godina rada, postala Centar porodične medicine i zdravstvena ustanova koja nudi najsavremenenije metode liječenja i dijagnostike. U posljednjih mjesec dana završene su sve pripreme i stvoreni preduslovi za formiranje modernog porodilišta u kojem će se vršiti porođaji sa savremenom opremom i ljekarskim kadrom.

„Mi stvaramo ugodnu atmosferu, kako bi se porodilja osjećala kao da je kod kuće, da nije u bonici, da nema taj osjećaj bolničkog liječenja. A to znači da će još neko prisustvovati tom divnom aktu. Jer porođaj je nešto što je veličantveno“, priča  Džemil Hujdurović, spec. ginekologije i akušerstva i vlasnik Plave poliklinike.

Osmjeh na licu mladog Dženinog tate, teško je bilo ne primjetiti. Jer prisustvovao je rođenju svog trećeg djeteta. Kaže, da mu je žao što nije imao priliku i sa prvo dvoje djece i da je osjećaj kada vidite prvi udah svog djeteta neprocjenjiv.

Mislim da je velika razlika i da bi svaki muž se trebao odlučiti ukoliko je psihički i fizički sposoban, da podnese, jer nije to baš tako lako, ali je osjećaj predivan, u onom trenutku kada vidite da beba izađe, ja sam čak želio i presjekao sam pupčanik, baš je poseban osjećaj“, priča Ahmet Hujdurović, Dženin otac.

Rizici uvijek postoje, ali uz najsavremeniju opremu, tvrde u Plavoj poliklinici, svedeni su na minimum. Ipak saradnja sa UKC-om Tuzla je neminovna, ali i vlastita operaciona sala i stručno osoblje ulijevaju sigurnost svakoj ženi koja se odluči postati majka na jedinstven način.

„Za to smo mi spremni na porođaj u svako doba, 24 sata smo tu za našu pacijenticu, kad god dobije bolove porodilište će biti otvoreno i čitav tim spreman u bilo koje doba dana i noći da preuzme taj porođaj i obezbjedi joj sve uslove koji su joj potrebni“, poručuje dr. med.sci. Fatima Klempić Dautbašić, prim. ginekolog.

Riječ je o porodu čiju trudnoću je vodio tim ljekara Plave poliklinike od samog početka.

„U suštini mi možemo da zaokružimo cjelokupnu lijepu priču, od samog trenutka kada pacijentica sazna da je trudna i kada joj vodimo trudnoću i porodimo ih. Zajedno stvaramo jedan veoma prisan kontakt. Ono što mi je jako drago što smo jučer priveli prvi porod. Tu trudnoću smo mi vodili i krunisali je prvim porodom koji je fantastično protekao“, priča dr. Dženita Kurtćehajić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Naš je cilj, umjesto traumatičnog iskustva kakav porod ponekad zna biti, napraviti što ljepši događaj i prekrasan osjećaj rađanja novog života, kojeg će se majka uvijek prisjećati u najljepšem svjetlu, poruka je tima Plave poliklinike, a prekrasna Džena, pravi je primjer za to.