Porodica i prijatelji Pudarića ispratili na vječni počinak

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 
Nakon komemoracije, bivši potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i istaknuti član Socijaldemokratske partije BiH Svetozar Pudarić sahranjen je jučer na sarajevskom groblju Bare uz melodije pjesama “Po šumama i gorama” i “Bella Ciao”.
Sahrani su prisustvovali brojni članovi porodice, prijatelji, kolege i saradnici koji su poštovali ime i djelo poznatog antifašiste i istinskog patriote Pudarića. Među njima su bili i Nermin Nikšić, Zlatko Lagumdžija, Damir Hadžić, Segmedina Srna Bajramović, Elvis J. Kurtović, Želimir Altarac Čičak, Bakir Hadžiomerović, Rifat Škrijelj…

Gradskim grobljem Bare odjekivali su zvukovi trube i partizanskih pjesama, dok su se prisutni u suzama ispraćali od Pudarića koji je preminuo u ponedjejak u 61. godini usljed borbe s teškom bolešću.

Pudarić je diplomirao arheologiju 1982. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Politikom se bavio još od 1976. godine kada je pristupio Savezu komunista Jugoslavije. Nakon raspada saveza političku karijeru nastavlja u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine unutar koje je obnašao različite funkcije, a na posljednjem kongresu te stranke bio je i jedan od kandidata za predsjednika.

Pored toga je obnašao i razne javne funkcije, kao što su odbornik u Skupštini Grada Sarajeva, poslanik Skupštine Kantona Sarajevo, delegat u klubu Srba Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, te je 2011. izabran za Potpredsjednika Federacje Bosne i Hercegovine. Radio je u Direkciji za evropske integracije Bosne i Hercegovine.