Porodica poginulog borca iz Tuzle tek će sada dobiti dostojan dom

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Porodica poginulog borca Armije Republike BiH Šahbaza Požegića, tek nakon 27 godina od njegove pogibije dobit će dom dostojan čovjeka.

U podrumskim vlažnim prostorijama provode svaki dan, a tokom večeri dom im je soba bez poda, fasade na zidovima i bez kreveta. Njihov život je svaki dan, nakon smrti Šahbaza, preživljavanje.

”Kako sastavljamo, to znamo mi. Ja i posijem, uzorem, bila je Sabira dolazila kad sam to unosila u kuću to što sam sijala. Da sam s nečim zadovoljna nisam, ali Bože moj, život teče dalje, uzela sam troje tablete, dvoje nisam, nemam za što”, priča nam Nezira Požegić, supruga poginulog borca.

Ova šehidska porodica živi od boračke penzije, od koje otplaćuju kredit za ono što su uspjeli izgraditi na svom domu. Nezira nam priča da je tražila pomoć nadležnih u rješavanju stambenog pitanja, ali su u resornom ministarstvu ostali nijemi. Dva puta je tražila kredit odnosno subvencionisanje putem nadležnih službi, ali na njenu adresu su stigle odbijenice.

”Žalim se, i to me odbiju. Zadnji put su me odbili, kao velika mi kvadratura kuće, to ima kod Sabire papir”, navodi Nezira.

Upravo je Organizacija porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzla na čijem je čelu Sabira Mićanović uvidjela u kakvom je položaju porodica Požegić i odlučili im pomoći u rješavanju stambenog pitanja. Kažu, nisu bili u finansijskoj mogućnosti to uraditi prije.

”Ova porodica se nije mnogo obraćala, vrlo su skromno živjeli i nisu nikoga opterećivali svojim stanjem, nego su sopstvenim snagama probali to riješiti, ali je očito da se u ovoj situaciji u kojoj se nalaze ne mogu sami riješiti. Računamo na pomoć šire društvene zajednice i saboraca Šahbaza Požegića kako bi njegova djeca i supruga dobili siguran krov nad glavom”, kaže Sabira Mićanović, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzla.

Predsjedavajući Koordinacije boračkih organizacija grada Tuzla Edin Haračić Klej navodi da budu iznenađeni da poslije ovoliko vremena zateknu porodice i slučajeve iz boračke kategorije koji žive u tim uslovima.

”Naravno da je to poraz za sve nas, ali i prilika da oni koju su prije svega preuzeli odgovarajuće funkcije i preuzeli vlast da vode brigu o zajedici, a posebno o boračkoj kategoriji”, kazao je Haračić.

Iz Organizacije porodica šehida i poginulih boraca navode da još, određeni dio boračke populacije nema riješeno stambeno pitanje, što je porazno, jer su od završetka rata prošle 24 godine.

”Mi sada u našoj organizaciji na spisku imamo 16 ljudi kojima je hitno potrebna pomoć da saniraju uslove u kojima stanuju”, navodi Mićanović.

Od danas, moglo bi se reći, za porodicu Požegić dolaze svjetliji dani. Njihov dom uskoro će biti uslovan za življenje, a radosna vijest je da je sin poginulog borca Šahbaza nedavno dobio prvo zaposlenje.