Poruka oboljelih od malignih bolesti: Rak nije prelazan, rak nije bauk!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Muhamed Mahić, dvadesettrogodišnjak iz Kaknja sa 11 godina obolio je od karcinoma grudne kičme. Te 2006. godine roditeljska kuća nije postojala, niti neko Udruženje koje je pomagalo oboljelima. Jedina podrška i pomoć u borbi sa opakom bolešću bili su mu njegovi roditelji i ljekari.

“Moja borba je trajala godinu i tri mjeseca gdje sam imao operaciju, 25 zračenja, i 13 ciklusa hemoterepije. Liječenje je bilo veoma skupu i cijelo sam liječenje preoveo u BiH i ovdje sam se izliječio. Trenutno je prošlo 12 godina i od svog izlječenja sam nastavio školovanje gdje su me učenici prihvatili veoma dobro. To je rijetkost jer obično idu izrugivanjima onima koji su prošli liječenje” – kazao je Muhamed Mahić.

Najčešće predrasude društva o raku jesu da je to prelazna i zarazna bolest. Kako kaže Muhamed, rak je samo jedan više motiv za borbu kroz život. On je imao sreću da ga je društvo prihvatilo, i da ga nisu gledali na drugačiji način. No, djeca oboljela od raka često su na meti raznih stereotipa. Kad su roditelji blizu, manje boli, jedna je od poruka Zlatnog septembra – mjeseca podizanja svijesti o dječijem raku. Roditelji su oni koji prolaze pakao zajedno sa svojom djecom i koji se zajedno s njima bore kroz bitku zvanu rak. Atifa Buldić Bešić majka je djevojčice koja je sa dvije godine oboljela od leukemije. Sada kako kaže Atifa, njena kćerkica zbog ranijih predrasuda društva samu sebe smatra drugačijom, iako se ona fizički ne razlikuje od druge djece.

Imali smo mi neke druge probleme, na kasama, u prodavnicama.. kada je ona morala da nosi masku zbog imunog sistema, često smo dobijali pitanja je li ona opasna po okolinu, je li ima nešto zarazno, tako da je nas kao roditelje to mnogo pogađalo. Ja kao majka radim na tome da edukujem i užu i širu sredinu da rak nije prelazan, nije zarazan, čak društvo je opasno po našu djecu jer njihov imuni sistem je sveden na nulu, i onda bili kakav virus ili infekcija koji dolaze iz vanjske sredine može da im ugrozi život” – istakla je Atifa Buldić Bešić, koordinator u Udruženju „Srce za djecu“.

Na godišnjem nivou u Federaciji Bosne i Hercegovine bude oko 60 novodijagnostikovane djece. Bitno je napomenuti da je statistika izliječenih pacijenata pozitivna i da je to vjetar u leđa roditeljima koji se suoče sa malignom dijagnozom kod svog djeteta.

Hrabri Muhamed i heroj svoje priče primjer je drugim oboljelim, ali i svima onima koji misle da imaju neke probleme u životu. Kako kaže kada završi fakultet postat će političar kako bi olakšao situaciju i poboljšao status drugih ljudi, a svoju poruku uputio je svim oboljelim.

“Treba boriti se jer svaka borba je uspješna. Ako se pomirimo sa činjenicom da neće biti dobro, neće biti dobro. Ukoliko imamo snage da nastavimo sa borbom znači da ćemo uspjeti i da imamo određeni motiv u svom životu” – kazao je Muhamed Mahić.

Bitno je napomenuti da je jako važna podrška društva u procesu resocijalizacije i prevencije stigmatizacije, oboljele i izliječene djece.