Pošast ovisnosti o društvenim mrežama: Da li ste ista osoba u stvarnosti i na internetu?!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 
”Dok je drugima život odličan, uzbudljiv i atraktivan moj je nikakav. Usamljen sam… Ubiću se!”  –

ovim riječima se jedan od pacijenata obratio psihoterapeutkinji Vahidi Đedović i tada je doktorica istinski shvatila koliko je selfi kultura postala pogubna za pojedince u našem društvu.

”Koliko to zapravo šalje poruku onima koji su labilni i koji nemaju sigurnost i samopouzdanje? To šalje vrlo ružnu sliku, mi možemo nekome uništiti život jer se lažno predstavljamo. Zapravo društvo nam je… iz tog razloga što se tako predstavljamo mi zapravo živimo lažne živote,’‘ smatra psihoterapeutkinja Đedović.

Osim što je psihički štetno za one koji ne uspijevaju stvoriti lažnu sliku o sebi, to je još opasnije za one koji to uspiju jer tada oni zapravo gube sebe, dodaje naša sagovornica.

”Šta nam to govori? Šta nam govore te slike odnosno ta predstavlja. To nam govori da nam je društvo jako nesretno i nezadovoljno…” objašnjava Vahida Đedović.

No, ovaj vid samoprikazivanja prisutan je u cijelom svijetu, a negativni rezultati se već sada naziru… Tako je u prethodnim godinama u svijetu više od 250 ljudi izgubilo život praveći selfi. S druge strane, osim ovih smrtnih slučajeva, potpuna isključenost iz realnog života dugoročno od osobe čini nefukcionalnu jedinku, kaže nam doktor Elvir Bećirović: ”Postaje problem kada se moramo suočiti sa realitetom, kada moramo raditi, privređivati brinuti se o djeci, drugim osobama i napraviti napor i tada nemamo tog dopamina (hormona sreće) i ponovo bježimo u virtuelni svijet.”

Sa ovim problemom posebno se suočavaju generacije koje su od malih nogu dio virtuelne zajednice. Rješenje je, osim suočavanja sa realnošću, javljanje stručnjacima jer je problem ovisnosti o online životu moguće riješiti!

”Kada izađu iz Klinike za psihijatriju spremniji su funkcionisati u realnom svijetu jer ih je njihovo stanje vodilo ka ovisnosti o internetu, odnosno to je bilo kao bijeg. Ipak, kada se dobro tretira mogu se osobe vratiti u realnost i uspješno se vraćaju,’‘ objašnjava doktor Bećirović.

Podaci o broju ovisnika o društvenim mrežama u našoj zemlji još uvijek ne postoje, iako se u praksi pojavljuju takvi slučajevi. Internet u našoj zemlji koristi 86% stanovništva i to nije loš znak, kaže doktor Bećirović, zaključujući da društvene mreže jesu nova radikalna pojava u ljudskoj historiji –  i baš kao i svaki novitet bitno ga je ispravno koristiti za vlastiti razvoj, a ne regres.