Posebna sjednica NSRS o Programu reformi BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) bit će održana danas sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Informacijom o dokumentu Program reformi BiH, usvojenom u novembru na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH.

Zasjedanje entitetskog parlamenta je zakazano na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Predsjedništvo BiH je 19. novembra na vanrednoj sjednici usvojilo Program reformi BiH, koji bi trebalo da bude dostavljen u NATO savez u Briselu, dan nakon što bude potvrđen izbor Vijeća ministara BiH, što se očekuje također danas.

Zbog Dodikovih, kako je rečeno obaveza, posebna sjednica Narodne skupštine RS-a zakazana je tek za 17.00 sati.

Nakon što je javno objavljen sadržaj dokument „Programa reformi“, nastavljene su optužbe vlasti i opozicije u RS o tome da li je Dodik potpisao nastavak puta BiH ka članstvu u NATO ili ne.

Za SDS Dodik je ”pogazio” odluku NSRS o vojnoj neutralnosti, jer se u Programu reformi, koji smatraju ANP-om ne pominje taj stav ni RS, dok iz PDP-a ukazuju da zasjedanje parlamenta ne može da zaustavi slanje tog dokumenta u NATO savez u čije članstvo, kako kažu, ide Bosna i Hercegovina odlukom Milorada Dodika.

”Opozicija džabe galami”, odgovorio je Dodik te ponovio da u Programu reformi BiH nema ni prejudiciranja članstva BiH niti puta ka toj vojnoj alijansi.

(RTV Slon/Fena)