3.9 C
Tuzla
29.11.2023.

Poskupljuju 44 vrste cigareta, evo koje i koliko će koštati

Cigarete “Tvornice duhana Rovinj” (TDR) i to 44 vrste, poskupjeće od 20. juna, odnosno od 1. jula ove godine na tržištu BiH.

Poslovnica TDR-a u Sarajevu dostavila je Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nove maloprodajne cijene za 34 vrste cigareta koje će biti u primjeni od 20. juna.

– Takođe, sarajevska poslovcnica proslijedila je UIO i spisak maloprodajnih cijena cigareta za deset vrsta cigareta koje će biti u primjeni od početka idućeg mjeseca – kazali su “Glasu Srpske” iz UIO.

Tako će od 20. juna ove godine “diva slims” i “diva violet slims” koštati 5,20 KM, dok će za četiri vrste cigareta “drina” biti potrebno izdvojiti 5,50 KM.

Proizvođači cigareta godinama unazad su povećavali cijene u BiH, usljed povećanja akciza na duhan i duhanske proizvode.

 

Međutim, početkom ove godine nije bilo poskupljenja, iako je to bila praksa svih prethodnih godina. Proizvođači mogu uvijek  u  toku godine da donesu odluke o promjeni cijena.

– Svako ko želi dići maloprodajnu cijenu mora dostaviti nove cijene u UIO mjesec dana prije početka primjene novih cijena – kazali su iz UIO.

Na tržištu BiH prethodnih mjeseci poskupjeli su svi proizvodi, a inflaciji su samo odolijevale cigarete. Međutim, sa formiranjem novih cjenovnika TDR-a biće prekinut taj trend jer će i taj luksuz poskupjeti.

RTV Slon/Biznis info

Vezane vijesti

TUZLA