23.9 C
Tuzla
27.05.2022.

Poslanici odobrili povećanje naknada za dobitnike ratnih priznanja

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je na vanrednoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, kojim je propisano povećanje osnovice odnosno mjesečne naknade za 13,8 posto.

– Trenutna osnovica je 641,66 KM, a sa ovim zakonskim izmjenama iznosit će 730 KM. Za navedeno je obezbjeđeno dva miliona KM – rekao je pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Dodao je da je predviđeno uvođenje švicarske formule.

Naknade će biti usklađivane po tzv. švicarskoj formuli, a to po trenutnim pokazateljima znači rast naknada svake godine, konstatovao je Terzo.

Također, na sjednici je usvojen i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata čije je donošenje predložio poslanik Zijat Mušić.

On je predložio da se izmjenama zakona penzije koje su ostvarene po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju usklađuju isto kao u Zakonu o PIO.

Sa ovom tačkom dnevnog reda okončana je današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

RTV Slon/ Fena

POSLJEDNJE DODANO