Poslanici opredijeljeni da Parlament radi u plenarnom zasjedanju

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj hitnoj sjednici, nakon usvajanja dopune Poslovnika tog doma, koji predviđa mogućnost održavanja online sjednica u izuzetnim okolnostima, prihvatio i zaključak koji je tokom rasprave predložio poslanik Nermin Nikšić (SDPBiH).

Tim zaključkom iskazano je opredjeljenje da Dom radi u plenarnom zasjedanju, poštujući sve mjere zaštite i distance koje propišu nadležne službe.

Nikšić je tokom rasprave kazao da su ‘popustile’ mjere donesene zbog pandemije, te da se stvaraju uslovi da se može raditi.

Napomenuo je da je danas u Sarajevu i sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koji je ranije izmijenio svoj poslovnik i može raditi online, „ali su se odlučili da rade uživo na plenarnoj sjednici“.

– Zato bih predložio da mi danas izmjenimo Poslovnik, stvorimo pretpostavke za neko buduće vrijeme ako se desi da nam treba, a da se Predstavnički dom izjasni o zaključku kojim će se opredjeliti da radi u plenarnim sjednicama i da radi u nekom ubrzanom kapacitetu. Tim prije što smo svjedoci da se u Federaciji počelo sa popuštanjem mjera, da se stvaraju pretpostavke i da se može raditi – naveo je Nikšić.

Poslanica Mirjana Marinković – Lepić (Naša stranka) je tokom rasprave o izmjenama Poslavnika Predstavničkog doma, kazala da je 22. marta sekretaru Doma poslala mail sa upitom i sugestijama da se nađe način da ovaj parlament radi „sa iskrenom željom da pokažemo odgovornost prema građanima i prema funkciji koju obavljamo u ovoj zemlji“.

– Nadala sam se da će stručne službe Kolegiju predložiti način funkcionisanja ovog parlamenta u ovakvim situacijama – navela je Marinković – Lepić.

Dodala je da „konačno moramo i treba da radimo, a da usvajanje dopuna Poslovnika posluži za neke buduće situacije“.

Poslanik Branislav Borenović (PDP) je kazao da su u pravu poslanici koji insistiraju da Parlament počne da radi svoj posao, onako kako je to Poslovnikom predviđeno, napominjući da ima mnogo važnih stvari o kojima treba raspravljati, koje se tiču „ove zajedničke borbe protiv koronavirusa, pošasti koja je zahvatila ne samo BiH nego i cijeli svijet“.

On je pitao šta je Kolegij odlučio kada je u pitanju slijedeća sjednica Predstavničkog doma, kada će konkretno biti?

Poslanik Dragan Mektić (SDS) je kazao da su poslanici „odgovorniji prema narodu, prema građanima, davno bi se sastali, da li na hitnoj ili nekoj drugoj sjednici i raspravljali o ovoj krizi i njenim posljedicama“.

– Kad je narodu najpotrebnije da reagujemo, da odlučujemo, da kao najviši organ vlasti donosimo odluke, mi smo se sakrili u mišije rupe. Morali smo se sastajati, morali smo donositi odluke i po cijenu da je naše zdravlje ugroženo, da bi spašavali narod. A mi smo prvi pobjegli, nestali, nigdje nikoga – istaknuo je Mektić.

Dodao je da je “ovo bruka i sramota“ te da su se „raskrinkali do te mjere da je sad narod vidio i ko smo i šta smo“.

– Mene je lično sramota što se nismo odmah na početku, u jeku pandemije, s obzirom na to da imamo sve uslove, sastali ovdje i razgovali kako da zaštitimo živote i zdavlje građana, kako da pomogmeno ekonomiji, kako da pomognemo privredi da ovo preživi. Oni su prepušteni sami sebi i imaju samo lažna obećanja ovakvih kao što smo mi ovdje – istaknuo je Mektić.

Podržao je prijedlog poslanika Damira Arnauta (Naša stranka) da se poslanici odreknu nekih privilegija, dodajući da se odreknu posljednje plate „u korist pomoći bilo kome kome je pomoć potrebna u ovoj krizi“.

– Nismo radili, nikakvih obaveza nismo imali – istaknuo je Mektić.

IZVOR: RTV SLON/FENA