12.8 C
Tuzla
09.06.2023.

Poslanici Parlamentarne skupštine BiH komentarisali odluku visokog predstavnika

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH medijima su prokomentirali odluku o finansiranju Općih izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini koju je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Schmidt je donio odluku da se Centralnoj izbornoj komisiji prebaci 12,5 miliona KM. Odluka stupa od trenutka objave na službenoj stranici OHR-a.

– Po meni nije trebalo da visoki predstavnik donese takvu odluku. Jučer je Vijeće ministara BiH stvorilo određene pretpostavke ako bi prošao proračun, a ima uslova da prođe onda bi se i razlika novaca koja je potrebna mogla dopuniti. Otvorila bi se mogućnost dopune i za CIK i za ostale potrebe. Međutim, Schmidt je odlučio kako je odlučio. Mislim da potrebe za nametanjima nema nikakve vrste, ali kada se to već preduzima volio bih da se nameću druge stvari kao što su izmjene Izbornog zakona. Očito da to nije dijapazon razmišljanja ovog trenutka visokog predstavnika. Kako će se to provoditi ne znam – rekao je Nikola Lovrinović poslanik HDZ BiH u PSBiH.

Poslanik SDA Adil Osmanović podsjetio je da Vijeće ministara BiH nije uradilo na adekvatan način svoju odluku u pogledu obezbjeđivanja finansijskih sredstava CIK-u za nesmetano finansiranje održavanja Općih izbora.

– Da je Vijeće ministara BiH u skladu sa zakonom donijelo svoju odluku reakcija visokog predstavnika ne bi bila potrebna. Ovo je ustvari još jedan pokušaj da se stvari politički iskomplikuju i to od strane kadra HDZ-a ministra finansija Vjekoslava Bevande – smatra Osmanović.

Dodaje “ovim se željelo gurnuti Centralnu izbornu komisiju u pravcu kršenja zakona, da neke svoje aktivnosti finansira sa drugog koda što bi bilo moguće pokrenuti krivičnu prijavu oko nenamjenskog trošenja finansijskih sredstava”

– Žalosno je ali je neko sa ovim htio da dodatno iskomplicira održavanje na vrijeme Općih izbora u oktobru ove godine. Bilo je za očekivati da visoki predstavnik na ovakav način reaguje da se obezbijede dovoljna finansijska sredstva da CIK bez bilo kakvog pritiska političkog, finansijskog, nesmetano provodi izbore u oktobru ove godine – kazao je Osmanović.

Poslanik Naše stranke Damir Arnaut rekao je da je jedino ko je kriv što je do Schmidtove odluke došlo su HDZ i SNSD, koji su “pokušali koristiti sve moguće proceduralne mehanizme i izgovore da oduže odnosno potpuno onemoguće finansiranje izbora”.

– Očito je da više nije bilo izbora. Također, očito je bilo da je OHR dao Vijeću ministara BIH zadnju šansu da u ponedjeljak konačno obezbijedi sredstva. Kada se to nije desilo onda nije bilo drugog izbora – rekao je Arnaut.

Poslanica SNSD-a Snježana Novaković Bursač odluku Schmidta smatra “sigurno upitno provodivom”.

– Ovo je još jedan od dokaza da dio međunarodne zajednice koja je prisutna u BiH ne funkcioniše u pronalasku rješenja i uspostavljanju unutrašnjeg dijaloga, nego to radi suprotno – istakla je Novaković Bursač.

Poslanik SDS-a Mirko Šarović naglašava da nije priželjkivao da Schmidt donese odluku, ali, kaže, ipak se to desilo.

– Mislim da je ono što je praktično za šta je najkrivlji SNSD i vlast u Republici Srpskoj a to je vaskrsavanje visokog predstavnika i ne samo to nego korištenje bonskih ovlaštenja dobili smo sada. To je proizvod vlasti u Republici Srpskoj – rekao je Šarović.

Poslanik Demokratske fronte Dženad Đonlagić poručio je “da smo da odlukom Schmidta trajno dobili finansijski okvir i automatizam”, kao što je i raspisivanje i organizovanje izbora u BiH automatizam unutar Izbornog zakona.

– Sada smo dobili trajno jedan finansijski stabilizator unutar sistema da više nikome ne padne napamet da ubuduće eventualno blokira finansiranje izbora – zaključio je Đonlagić.

Poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović mišljenja je da je odluka Schmidta rješenje koje svi trebaju pozdraviti, jer, kako kaže, spriječava atak na demokratiju BiH koji je “bio vidljiv zadnjih nekoliko mjeseci”.

– Smatram je neophodnom. Iskreno zbunilo me što je jučer Vijeće ministara BiH jednoglasno prisvojilo poznatu odluku tvrdeći da je time rješeno finansiranje izbora. Očigledno da unutra Vijeća ministara BIH u njihovoj komunikaciji sa CIK-om nije bilo najjasnije – rekao je Magazinović.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!