Poslanici podržali hitnu proceduru razmatranja predloženog budžeta FBiH za 2019.

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici prihvatio je da se po hitnoj proceduri razmatra Prijedlog ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH, kao i predloženi zakon o njegovom izvršenju.

Predsjedavajući Doma Elvir Karajbić naglašava da Federacija do 31. januara mora dobiti ovogodišnji budžet ili odluku o privremenom finansiranju jer, u protivnom, dolaze u pitanje finansijski tokovi u entitetu.

Privremeno finansiranje nije dobro rješenje. Također, postoji sumnja da predloženi budžet razmatra aktuelni saziv Doma naroda – kazao je poslanik Kluba SDA Husein Rošić tokom rasprave o navedenoj proceduri.

Predsjednica Kluba Demokratske fronte Alma Kratina osvrnula se na pristigle amandmane navodeći da upravo to oslikava stanje koliko se uradilo u proteklom mandatu u cilju provođenja neophodnih reformi.

U nastavku sjednice federalni premijer Fadil Novalić obrazlaže Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2019. godinu koji iznosi 2.653.843.356 KM, što je za 335,8 miliona KM ili 11 posto manje u odnosu na budžet za prošlu godinu.