15.5 C
Tuzla
06.07.2022.

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH raspravljali o amandmanima na Ustav BiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine završili su raspravu o amandmanima na Ustav BiH koji se tiču implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Amandmane na Ustav predložili su poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut koji u obrazloženju kažu da te presude jasno preciziraju da postojeće odredbe Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, koje omogućavaju isključivo pripadnicima tri konstitutivna naroda da budu birani u Predsjedništvo BiH, odnosno delegirani u Dom naroda PSBiH u suprotnosti s Evropskom konvencijom.

– Trebamo imati jednog predsjednika kao svaka normalna država na svijetu. Ovaj prijedlog ne samo da implementira presudu, već na ovaj način svako zadržava ono što ima, ali se podižu prava onih koji nemaju ništa – kazao je Arnaut.

Poslanik Naše stranke Predrag Kojović tvrdi da niko nema pravo zvati BiH demokratskom državom ili sanjati da BiH postane punopravna članica EU dok god Ostali ne budu imali ista prava kao konstitutivni narodni, dok je Mirjana Marinković – Lepić (NS) istakla da svaki građanin u BiH nema određena prava na nekom teritoriju države.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Alma Čolo smatra da Prijedlog zavrjeđuje pažnju, ali da nije realno da bude usvojen u ovom trenutku.

Također, poslanici su apsolvirali negativno Mišljenje Ustavnopravne komisije na Prijedlog amandmana na Ustav BiH, koji je predložio Dženan Đonlagić, a njime bi se, smatra predlagač, Ustavom normirao vlasnički status i prava države BiH u pogledu njene državne imovine.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO