Poslanici usvojili Odluku o davanju saglasnosti za izgradnju Roditeljske kuće

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Zastupnici u Skupštini TK usvojili su danas jednoglasno prijedlog Odluke o davanju potrebnog ovlaštenja i saglasnosti u vezi sa izgradnjom objekta „Roditeljska kuća“ u krugu Klinike za dječije bolesti JZU UKC Tuzla.

„Mi već čekamo urbanističku saglasnost i sad je potrebno u sudu i u gruntu provesti svu proceduru da se zemljište sredi da mi nakon toga idemo sa građevinskom dozvolom. Ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale na jesen da krenemo sa izgradnjom, ako ne onda sigurno na proljeće“, izjavio je Fikret Kubat, direktor Udženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

Atifa Buldić Bešić tokom liječenja svoje kćerke boravila je u Roditeljskoj kući u Sarajevu koja joj je, kako kaže uveliko olakšala taj dugotrajan i iscrpljujući proces, a zajedno sa roditeljima mališana koji se liječe u UKC – u Tuzla željno očekuje dan kada će ovakav objekat postojati i za djecu iz Tuzlanskog kantona.

„Zaista evo i kroz kontakt sa roditeljima sa Odjeljenja u Tuzli, neizmjerna je važnost ovog objekta, oni su u više navrata rekli: Voljeli bismo da imamo samo na jedan dan tu kuću da možemo izaći, da možemo djeci neki obrok koji oni žele, da mogu biti sa svojom braćom i sestrama, sa babama, tatama“, kazala je Atifa Buldić Bešić, koordinatorica Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

Izgradnju Roditeljske kuće finansirat će strani donator koji se obavezao da će 40 godina nakon izgradnje održavati objekat.