Posljednji poziv za poslodavce u ovoj godini: Zašto aplicirati?

Posljednji poziv za poslodavce u ovoj godini: Zašto aplicirati?

Objavio: -

Tuzlak Adnan Krdžalić nekoliko godina unazad počeo je intenzivnije razmišljati o pokretanju vlastitog biznisa. Ideja malog obrta u vidu trgovine različitih roba i usluga, bilo gdje u gradu činila mu se kao dobra ideja. Iako je hrabrosti imao na pretek, finansijska sredstva ipak su bila ograničena. Zato je odlučio prikupiti potrebnu dokumentaciju i prijaviti se za novčanu podršku koju je prije dvije godine posredstvom Kantonalne službe nudio Federalni zavod za zapošljavanje. Danas, tu podršku, Adnan itekako cijeni.

“Znači ti mnogo zaista. Zaista je to jedna značajna pdorška za ljude koji tek kreću u neki posao, koji tek pokreću nešto. Znači ti mnogo da se ti malo zahajcaš, da kreneš da radiš, da taj posao stane na noge. Sve u svemu jedna fina podrška.” – kaže Adnan Krdžalić, poslodavac – korisnik sredstava.

Birokratija je u početku djelomično usporila proces finansijske podrške, ali bez obzira na to Adnan je već oko godinu i po vlasnik trgovine na tuzlanskoj Glavnoj autobuskoj stanici. Sretan zbog učešća u Programu sufinansiranja zapošljavanja resorne kantonalne Službe i sam se svakodnevno trudi da njegovi radnici, odnosno njih troje, budu zadovoljni pokrenutim biznisom, a sada i poslom.

“Ako uzmemo da je za mene refundacija trajala 12, a za uposlenicu šest mjeseci, plus troškovi za registraciju obrta možemo govoriti podršci u iznosu od 5.000 do 6.000 KM na nivou jedne godine.” – zaključuje Krdžalić.

Vjetar u leđa

Iako u početku sumnjičav, naš sagovornik je među desetinama podržanih poslodavaca koji su posredstvom Programa sufinansiranja zapošljavanja nadležnog Federalnog zavoda svoje biznis ideje pretvorili u djela. Međutim, iz Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona ističu kako zadovoljstvo korisnika nije slučajno, zato što se radi o programu koji je posebno osmišljen kako bi poslodavcima dao vjetar u leđa.

“Program je namijenjen poslodavcima. Poslodavci apliciraju za nezaposlene osobe. Radi se o nekoliko mjera: prvo radno iskustvo, prilika za sve, javni radovi, periodično zapošljavanje, zapošljavanje žena, doprinosi, pronalazak poslodavca.” – govori Amela Makul, stručna saradnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

A nova prilika za učešće u istom programu pred poslodavcima će se naći već 11. decembra, kada će, kažu iz Službe, biti nastavljen niz finansijske podrške pokretačima biznisa i to od još uvijek nepotrošenog novca za ove svrhe.

“Inače za 2018. godinu za TK je izdvojeno oko devet miliona KM. Negdje blizu osam miliona za zapošljavanje i nešto više od milion za samozapošljavanje.” – kaže Mekul.

Svi čekaju 11. decembar i 8:00 sati

Inače, program je ovo osmišljen s ciljem da se veliki broj osoba sa evidencije nezaposlenih na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, bez radnog iskustva osnaži i zaposli. A najveći akcenat stavit će se na osobe mlađe od 30 godina za koje će se u utorak 11. decembra tačno u 8:00 sati, na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje, otvoriti Javni poziv.