21.7 C
Tuzla
24.07.2024.

Poslodavci FBiH: Elektroprivreda ponudila dvomjesečne ugovore s pet puta većom cijenom

Poslodavci u Federaciji Bosne i Hercegovine okupljeni u Udruženje poslodavaca kazali su danas na sastanku organiziranom u Sarajevu da im je Javno preduzeće Elektroprivreda BiH (EPBiH) ponudila dvomjesečne ugovore prema kojima bi trebali plaćati cijenu električne energije za pet puta veću od prošlogodišnje.

Iako je iz tog javnog preduzeća od kojeg poslodavci crpe električnu energiju danas obrazloženo da će ponude stizati poslodavcima u vezi sa cijenom električne energije u skladu sa Zakonom o električnoj energiji i njegovom dopunom i u skladu s Odlukom Vlade Federacije BiH o ograničavanju cijena električne energije, poslodavci tvrde da su njima već ponuđeni dvomjesečni ugovori.

Kako je rečeno na sastanku koji je okupio veliki broj poslodavaca u Federaciji BiH, u toku je pravno nasilje Elektroprivrede u okviru kojeg će, tvrde poslodavci, oni izvući dodatni novac od poslodavaca zbog čega su pozvali i Federalnu vladu da na to reagira.

Jedan od poslodavca kaže da je do sada plaćao mjesečnu cijenu električne energije najviše 70.000 KM, a da će po novom prijedlogu EPBiH to biti 250.000 KM što će ga prisiliti da zatvori svoj biznis.

Zatraženo je i od rukovodstva Udruženja da im se pojasni koji su njihovi naredni koraci kako se ne bi dogodilo da im Elektroprivreda isključi napajanje, a oni su kazali da će tokom naredne sedmice organizirati sastanak s premijerom Federacije BiH i resornim ministrom.

S druge strane iz Elektroprivrede kažu da su novi ugovori ponuđeni samo za prvih šest dana januara, datum kada je usvojena odluka o ograničenju cijena električne energije, koja predviđa da se cijena električne energije može povećati do 20 posto, poslodavci su skeptični šta će pisati u novim ugovorima koje očekuju od tog javnog preduzeća.

Poslodavci upozoravaju da ne postoji niti jedan među njima koji bi mogao izdržati cijenu pet puta veću, napominjući da su Vlada i Federalni parlament iznad Elektroprivrede koja bi trebala poštovati usvojene zakone i odluke.

Smatraju da problem do kraja neće biti riješen sve dok im se ne predoče novi ugovori jer se boje da bi se u njima moglo kriti mnogo “začkoljica” za koje će im trebati mnogo znanja da ih sve uspiju identificirati i na njih adekvatno odgovoriti.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović pojasnio je novinarima da je za njih ponašanje Elektroprivrede neprihvatljivo, nazivajući to pravnim nasiljem.

– Federalna vlada treba dovesti ovu stvar do kraja ili će se dogoditi situacija da će poslodavci biti primorani da zatvaraju pogone i otpuštaju radnike – istaknuo je Smailbegović.

Jedan od privrednika, direktor IGM-a iz Visokog Mustafa Uzunalić kaže da su sada ponuđeni ugovori puni nejasnoća koje je moguće zloupotrijebiti, a posebno je naglasio činjenicu da postoje preduzeća kojima je potrebno više dana da ugase i ponovo upale pogone.

Novi ugovori direktno se odnose na 667 kupaca ili 1.001 mjerno mjesto koje električnom energijom snabdijeva EPBiH iz koje je danas rečeno da će u periodu od 7. januara do 31. decembra ove godine, svim kupcima cijena se definirati u skladu sa Odlukom Vlade FBiH o ograničavanju povećanja cijena snabdijevanja električnom energijom.

Vezane vijesti

TUZLA