Poslovni forum BiH – Grčka danas u Sarajevu s ciljem jačanja ekonomskih odnosa između ove dvije države

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Jačanje ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Grčke, te unapređenje trgovinskih odnosa putem direktnog povezivanja privrednika dviju zemalja, osnovni su ciljevi Poslovnog foruma BiH – Grčka koji će biti održan danas u Sarajevu.

Poslovni forum organizuje Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) u saradnji s Privrednom komorom Atine i Ambasadom Grčke u BiH, u okviru posjete poslovne delegacije Grčke Bosni i Hercegovini.

Na Forumu će, kako navode iz VTK, pored predstavnika komorskog sistema učestvovati predstavnici osam grčkih i 15 bh. kompanija. Nakon plenarnog dijela Poslovnog foruma planirani su B2B sastanci grčkih i bh. privrednika.

Prema podacima VTKBiH, izvoz Bosne i Hercegovine u Grčku u prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 4,4 miliona KM i manji je u odnosu na izvoz u istom periodu prošle godine kada je iznosio 6,38 miliona KM.

BiH je iz Grčke u prvih pet mjeseci ove godine uvezla robu u vrijednosti od oko 34 miliona KM što je više u odnosu na isti period lani kada je taj uvoz iznosio 30,8 miliona KM.

Vodeći izvozni proizvodi u 2018. bili su papir i karton, a što se tiče uvoza najveća vrijednost zabilježana je kod stavki plastične mase, aluminij i proizvodi od aluminija, agrumi…