5.5 C
Tuzla
08.12.2022.

Postignut dogovor: Djeca sa invaliditetom i nakon navršenih 27 godina imat će pravo na dječiji dodatak

Amela Mehmedbegović, majka je djeteta čiji je invaliditet 90 posto. Brigu o njemu vodi 24 sata i boli je činjenica da mu je novim zakonom uskraćeno pravo na subvenciju prevoza. Danas je, zajedno sa još nekoliko desetina roditelja djece sa invaliditetom došla izboriti se za pravo svog sina, odnosno da i nakon navršenih 27 godina i sa tim postotkom invaliditeta ostvaruje određene naknade.

Ovo za nekog ne znači ništa, a za nas znači da mogu imati za lijekove, a posebno ja u kakvoj sam situaciji da nemam nikakvo primanje osim na sina. Ja ne mogu da radim, moram da se brinem o njemu. Danas sam ga ostavila kod komšinice, teško mi je ali došla sam da se izborim sa svim ovim roditeljima. Iako on ima 22 godine, u nalazima piše da je njegov mozak od tri godine, i nama puno znači da nas ministarstvo podrži”, kazala je za RTV Slon Amela Mehmedbegović.

Amela i ostali roditelji djece sa invaliditetom danas su se okupili ispred Bosanskog kulturnog centra u Tuzli zbog kako su istakli nepovoljnih rješenja kojima će na stotine djece sa invaliditetom sa područja Tuzlanskog kantona ostati bez prava na dječiji dodatak i prava na prijevoz na rehabilitaciju.

U isto vrijeme zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona održavali su sjednicu na čijem dnevnom redu se našao i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, kojim bi se trebali riješiti problemi nastali primjenom Federalnog zakona o zaštiti porodica sa djecom u dijelu koji se odnosi na djecu sa invaliditetom sa područja TK.

Konkretno naši zahtjevi da se dječiji dodatak na nivou kantona da djeci kod kojih je invaliditet nastupio do 15. godine života bez obzira na godine života i na imovinsko stanje, a to također važi i za subvenciju prevoza”, rekao je Vahidin Nurikić, predsjednik Udruženja građana “Imam pravo” Tuzla.

Trenutno uvećani dječiji dodatak iznosi 67.50 KM i kako navode iz udruženja nikada nisu Vladi Federacije postavili finansijski uslov. Jedini uslov je bio da sva djeca, čak i ona starija od 27 godina ostvare pravo na dječiji dodatak i subvenciju prevoza, kao što je to bilo i ranijih godina.

Željeli smo da naglasimo da se ćuti da je od 2015. godine napravljena greška, gdje je na TK izbrisan stav u Zakonu gdje je stajalo da djeca sa invaliditetom, čiji je invaliditet nastao prije 15. godine imaju pravo na dječiji dodatak a koji je direktno vezan za subvenciju prevoza dok god invaliditet traje, zbog čega i zašto nikada nam neće biti jasno, taj stav je promijenjen do 26. godine”, rekla je Vera Mujić, predstavnica Udruženja roditelja “Futura “ Gračanica.

Nakon održanih protesta, roditelji su čekali ishod zasijedanja Skupštine TK koji je bio pozitivan. Naime kada je u pitanju subvencija prevoza zastupnici u Skupštini TK kantona danas su ipak usvojili zahtjeve roditelja uz određene korekcije. Tačnije, subvencija prevoza bit će regulisana Odlukom Vlade TK, putem programa koji su za to namijenjeni.

Mi smo postigli kompromis, prihvatili smo da to ide preko 26 godina dok traje invalidnost, naravno putem programa ćemo vršiti tu subvenciju prevoza i da ćemo za narednu godinu naći ta sredstva”, istakao je Mirsad Muhamedbegović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Kada je u pitanju dječiji dodatak Prijedlogom izmjena i dopuna zakona, koji je nedavno utvrdila kantonalna vlada, za djecu sa smetnjama u fizičkom ili psihičkom razvoju i djecu sa određenim teškim oboljenjima, ostavljena je mogućnost da nastave ostvarivati pravo na dodatak, koji su prema odredbama dosadašnjeg propisa ostvarivali kao pravo na uvećani dječiji dodatak. Današnjim dogovorom stepen invaliditeta za dječiji dodatak spušten je za deset posto.

Imamo određenih nesuglasica kada je u pitanju Federalni zakon koji je drugačije formulisao korisnike i to kroz Pravilnike da je to stoposto invalidna osoba, mi smo uz korekcije spustili i na 90, ili 90 ili 100 posto, tako da će sva djeca preko 26 godina dok traje invaliditet imati pravo na dječiji dodatak”, dodaje Muhamedbegović.

Zadovoljni smo dogovorom, postignut je jedan mali kompromis da smo zahtjev za subvenciju prevoza da bude regulisan Zakonski, da ne bude regulisan na taj način nego Odlukom Vlade TK, a za dječiji dodatak ostaje u izmjenama Zakona. Mi smo napravili mali ustupak da prevoz ide Odlukom Vlade TK”, naveo je Vahidin Nurikić, predsjednik Udruženja građana “Imam pravo” Tuzla. 

Iako je dogovor postignut i već početkom naredne godine Odluka stupa na snagu, Udruženje roditelja djece sa invaliditetom trećeg decembra izaći će na mirne proteste ispred zgrade Vlade Federacje BiH i nastaviti borbu za prava djece koja su im, kako tvrde uskraćena Federalnim zakonom.

POSLJEDNJE DODANO