Potpisali peticiju: Studenti Pravnog fakulteta UNTZ su za ulazak u NATO savez

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli potpisali su peticiju kojom daju podršku ulasku Bosne i Hercegovine u NATO savez. Ova peticija danas je predata komandantici NATO štaba u našoj zemlji, koja je povodom 70-te godišnjice NATO saveza stigla u Tuzlu i održala predavanje za studente Pravnog fakulteta.

Tokom predavanja koje je komandantica NATO štaba u Bosni i Hercegovini održala studentima Pravnog fakulteta mogle su se čuti historijske činjenice o ovom sjevernoatlantskom savezu, mitovi, ali i pogrešne predstave o NATO-u koje su prisutne među građanima. Ovom prilikom dat je osvrt na ono što je naša zemlja do sada uradila na putu ka NATO-u. Kako je kazala komandantica NATO štaba, još je dug put pred Bosnom i Hercegovinom do pristupanja ovom savezu.

”Bosna i Hercegovina je na samom početku. Crna Gora i Republika Sjeverna Makednija uradile su puno toga da dokažu da su spremne i dobile poziv da postanu punopravne članice. BiH treba još dosta toga uraditi i na samom je početku tog puta, da tako kažemo”, kaže Marti J. Bissel, komandantica NATO štaba u BiH.

Izazovi koji su pred Bosnom i Hercegovinom na tom putu su mnogobrojni. Naša zemlja za sada ima ograničene kapacitete kada su u pitanju Oružane snage, a da bi bili korak bliže ka NATO-u potrebno je ojačavati upravo odbrambeni sektor u čemu će pomoći ovaj savez, kaže komandantica.

”NATO je spreman i dalje pružati podršku BiH odnosno Oružanim snagama BiH da bi se one poboljšale ne samo u smislu njihovih odbrambenih kapaciteta nego isto tako sposobnosti pružanja vojne pomoći civilnim organima vlasti u slučaju prirodnih katastrofa kao što su požari, poplave ili zemljotres”, ističe ona.

Prije održavanja predavanja studentima, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli predao je komandantici peticiju 500 studenata kojom podržavaju ulazak Bosne i Hercegovine u ovaj savez.

”Smatraju pri tome da je to prioritet nad prioritetima kada je u pitanju država BiH i na to smo izuzetno ponosni i posebno sretni ovim sad MAP programom čime se BiH približava prijemu u NATO savez, čime bi priče o podjeli BiH prijemom u NATO bile završene”, navodi Izudin Hasanović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Sigurnost i mir su glavni uslovi razvoja države, a NATO to Bosni i Hercegovini može osigurati, rečeno je na predavanju kome je prisustvovao veliki broj studenata i profesora Pravnog fakulteta.