15 C
Tuzla
22.07.2024.

Potpisan memorandum o saradnji u promovisanju slobode izražavanja i medija

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić potpisali su danas Memorandum o razumijevanju o zajedničkoj saradnji u promovisanju slobode izražavanja i medija u državi.

Ističući važnost dugogodišnje saradnje sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, ambasadorica Kavalec je izjavila da će ovaj memorandum omogućiti izradu metodologije za prikupljanje i razmjenu informacija o kršenjima slobode izražavanja i medija, u skladu s međunarodnim obavezama i standardima.

– To bi trebalo doprinijeti kreiranju politike djelovanja u cilju očuvanja te slobode i zaštite medijskih profesionalaca u BiH – dodala je Kavalec.

Ministar Lučić je kazao da je sloboda izražavanja katalizator svih ljudskih prava te da su profesionalni mediji jedan od stubova demokratije i ključni faktor u promociji i poštivanju ljudskih prava u BiH.

– Svjesni smo da je mnogo posla pred nama. Odlučni smo da se u punom kapacitetu posvetimo ovoj oblasti, a uz podršku naših partnera, kao što je Misija OSCE-a u BiH, ne sumnjamo u pozitivan rezultat, na dobrobit poštivanja ljudskih prava i zaštite medijskih profesionalaca – kazao je Lučić.

Misija OSCE-a u BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH su ponovo istakli svoju predanost u prevladavanju izazova vezanih za slobodu medija i slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Vezane vijesti

TUZLA