Potpisan protokol o unaprijeđenju procesa traženja nestalih osoba

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Proces traženja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji u narednom periodu trebao bi biti podignut na veći nivo. Novim procedurama i pravilima koje su danas dobile i institucionalni okvir između tri države proces traženja nestalih osoba trebao bi biti brži i efektivniji.

“Predviđene su procedure prije svega kada je proces razmjene podataka, zajedničke ekshumacije, identifikacije, obavještavanje porodica, prenos posmrtnih ostataka. Ja mislim da čitav ovaj proces dižemo na jedan veći nivo. Uključivanje svih aktera kada je u pitanju proces traženja nestalih lica u pitanju.”, kazao je Nikola Perišić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Iz Povjerenstva za nestale osobe Vlade Republike Hrvatske dodaju da je saradnja u traženju nestalih osoba ove tri države bila na dobrom nivou ali je jedini problem bio taj što do sada nije bila institucionalna.

” Ono na čemu je Republika Hrvatska napravila iskorak je odnos prema članovima obitelji. Republika Hrvatska pitanje nestalih preopoznaje kao humanitarno pitanje i traženje nestalih osoba ne smije se staviti u kontekst svih ostalih pitanja ni sa BiH ni sa Srbijom.”, dodao je Stjepan Sučić, predsjednik Povjerenstva Vlade RH za nestale osobe.

Na prostoru Republike Srbije do sada je pronađeno  481 grobno mjesto koje su Sava i Dunav donijela na teritoriju ove zemlje. Iz Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije kažu da tužilaštva moraju posebnu pažnju posvetiti pronalasku informacija o tome gdje se nalaze grobnice. Ali, veliki izazov u narednoj saradnji jeste više od 12 hiljada nestalih na području ove tri države, kao i četiri hiljade slučajeva nestalih osoba čija identifikacija nije završena.

“Najveći broj tih tijela je u BiH, Zenici, Sarajevu, Tuzli i Banja Luci. Tamo se nalaze tijela za koja mi u ovom trenutku ne možemo da utvrdimo njihov identitet iako su porodice u dobroj mjeri dale krv. To je nešto što je poseban izazov i na čemu ćemu zajedno kroz ovaj regionalni projekat zajedno da radimo. “, tvrdi Veljko Odalović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije.

Kako bi se pomoglo pronalasku nestalih osoba otvorene su i anonimne linije putem kojih svi oni koji imaju informaciju o potencijalnoj grobnici mogu to i prijaviti, proslijediti iformaciju i pomoći kako porodicama tako i žrtva da konačno pronađu smiraj.